Dziś zapraszam Was na pyszne kruche ciasto z jabłkami i masą budyniową. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek kakao nadaje mu dodatkowych walorów smakowych. Wypiek znakomicie nadaje się na rodzinne spotkania, święta i uroczystości. Sprawdzi się również jako słodkie co nieco do popołudniowej niedzielnej kawy :)
Składniki:
CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- 3/4 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- aromat śmietankowy do ciasta
- 1 kostka masła lub margaryny
MASA JABŁKOWA
- 3 duże obrane ze skórki jabłka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu ew. przyprawy do szarlotki
- 2 łyżki wody
MASA BUDYNIOWA:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
-700 ml mleka + 1 szklanka
DODATKOWO:
- 3 łyżki kakao
CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników. Ugniatamy i dzielimy na 2 nierówne części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część formujemy w kulę wkładamy na 30 min. do lodówki.
MASA JABŁKOWA: jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka dodajemy wodę, jabłka, cukier i cynamon. Podsmażamy mieszając co chwila, aby woda wyparowała.
Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy większą część ciasta, wylepiamy dno i brzegi. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st.przez ok 10-15 minut.
MASA BUDYNIOWA: Do szklanki z mlekiem wsypujemy budynie, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy aby nie było grudek.
Resztę mleka zagotowujemy. W chwili, gdy zaczyna się
gotować, wlewamy zawartość szklanki. Stale mieszamy, aż budyń
zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu i gdy lekko przestygnie, dodajemy masło i
mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Wystudzony spód ciasta obsypujemy kakao.
Na kakao wykładamy masę budyniową...
... kolejna warstwa to jabłka...
Na koniec kruszymy wyjęte z lodówki ciasto...
Ciasto pieczemy w 180st przez ok 35 -40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Tak prezentuje się gotowe ciasto :)
No i możemy nastawiać wodę na kawkę i raczyć się pysznym smakiem szarlotki! :)
Polecam Wam ten przepis!
Ps. Wybaczcie kubek, ale ostatnio to mój ulubiony, chociaż święta już za nami 😁
Życzę udanego wypieku
i oczywiście
SMACZNEGO!
:)
Ale qpatyczna ciasto.
OdpowiedzUsuńPorywam przepis.
Ciekawe czy mnie tak ładnie wyjdzie.
Ależ pięknei wygląda! No i podejrzewam, że świetnie pachnie i smakuje!
OdpowiedzUsuńmniam moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńPrzepis chętnie wykorzystam, kiedyś miałam okazję skosztować takiego ciasta u koleżanki i przyznam, że bardzo mi smakowało, zatem będzie okazja powtórzyć przyjemne doznania. :)
OdpowiedzUsuń