Witajcie!
Dzisiaj będzie kulinarny wpis. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na blok czekoladowy. To będzie hmm... taka trochę uboższa wersja bo nie będzie w nim mleka w proszku. Nie dlatego, że mialam takie widzimisię, ale...zwyczajnie zapomniałam kupić tego mleka!Jednak, że mieliśmy na blok wielkiego smaka, spróbowałam zrobić go bez mleka i wiecie co? Blok się udał i był bardzo smaczny :)
Zapraszam na przepis:
SKŁADNIKI:
-garść orzechów włoskich lub ulubionych bakalii
- duża podwójna paczka herbatników
-kostka masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej)
-aromat migdałowy lub rumowy
- 3-4 łyżki kakao
-1łyżka wody przegotowanej
Orzechy siekam, herbatniki dzielę a pół. Jedną część rozdrabniam blenderem, natomiast resztę łamię na kawałki. Do rondelka (na wolnym ogniu) wkładam kostkę masła, dodaję wode, cukier. Gdy się rozpuści, wsypuję kakao i mieszam na jednolitą masę. Zdejmuję z ognia i przelewam do miski. Wsypuję stopniowo rozdrobnione skladniki (masa nie może być ani za rzadka, ani za gęsta), dodaję trochę pokruszonych herbatników oraz aromat migdalowy lub rumowy i mieszam. Foremkę prostokąwykladam papierem do pieczenia i wykladam masę, lekko dociskając wilgotną dłonią. Gdzieniegdzie wciskam jeszcze herbatniki. Tak przygotowany deser wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia delwktujemy się pysznym desekiem w towarzystwie ulubionej kawy. :)
Życzę smacznego!
:)
O mój boże, jak to smakowicie wygląda. Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńI jest smaczne :) mimo, że gapa zapomniała o mleku :)
UsuńZapisuję! I pokażę córce! :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńPrzypomniałaś mi smak dziecinstwa w PRLu. Mama często robiła blok, bo słodycze były na kartki. Ale chyba z mlekiem😉
OdpowiedzUsuńGdzie ja miałam głowę, że mleka zapomniałam! :)
UsuńWygląda pysznie i wydaje się łatwe w zrobieniu.
OdpowiedzUsuńNie jest trudne. Najdlużej to trzeba poczekać, aż masa się "zwiąże". Czasami wystarczy kilka godzin, ale lepiej jest zostawić masę w lodówce na całą noc:)
Usuńczekolada <3 w każdej postaci, wypróbuję też w takiej :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja nie potrafię się czekoladzie oprzeć :)
UsuńDeser mojego dzieciństwa. Mniam!
OdpowiedzUsuńO tak. Jest pyszny!
UsuńChyba nigdy nie jadłam bloku czekoladowego. Już któryś raz przewija mi się przepis na to ciasto, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniwcznie. Jest pyszne i bez pieczenia.
UsuńBardzo fajna przekąska ;) Trochę mnie jedynie przeraża ilość masła, ale to już chyba specyfika tego deseru ;)
OdpowiedzUsuńTak, tyle było w przepisie 😉 ale powiem, że blok to dość syty deser i jeden niewielki kawałek nie zaszkodzi 😉
UsuńNIGDY nie jadłam. Wiem, na pewno wiele tracę. Obiecuję, że jeszcze w tym roku nadrobię zaległości, muszę!
OdpowiedzUsuń😊 ja spróbowałam po raz pierwszy bloku dopiero trzy lata temu 😁 teraz najczęściej przygotowuję go w okresie Świąt Bożego Narodzenia lub większych świąt rodzinnych😊
UsuńPamiętam z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńMój ukochany blok czekoladowy w całkiem nowej odsłonie!
OdpowiedzUsuńkoniecznie musze wypróbować ten przepis <3
U nas to był "salceson" - taka nazwa ciasta :) plus obowiązkowo wiśnie w środku :) blok to tylko i wyłącznie z mlekiem w proszku :) pyyyyyycha :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu! :) a ja na razie biedna nawet na śniadanie szans nie mam ;)
OdpowiedzUsuńO pycha! Chyba skorzystam z przepisu jeszcze przed nowym rokiem.
OdpowiedzUsuńA ile tej wody żeby rozpuścić cukier
OdpowiedzUsuńAle mam teraz smaka na słodkości...
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam takich słodkości, zapomniałam, że jest taka alternatywa, chętnie zatem przepis wykorzystam. :)
OdpowiedzUsuńO Mamo, ale pyszności. Jadłabym tu i teraz :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPrzysmak mój i mojego męża. Dawno nie robiłam, może czas do tego wrócić? :) Chwilowo królują u nas ciasta pieczone, głównie szarlotka :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy na pewno nie robiłam bloku czekoladowego, a mógłby mi zasmakować.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuńSuper to czytać
OdpowiedzUsuńmleka w proszku nie ma? a w herbatnikach?
OdpowiedzUsuń