PYCHOTKOWA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z BUDYNIEM I KAKAO


Dziś zapraszam Was na pyszne kruche ciasto z jabłkami i masą budyniową. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek kakao nadaje mu dodatkowych walorów smakowych. Wypiek znakomicie nadaje się na rodzinne spotkania, święta i uroczystości. Sprawdzi się również jako słodkie co nieco do popołudniowej niedzielnej kawy :)



Składniki:

CIASTO:

- 1/2 kg mąki
- 3/4 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- aromat śmietankowy do ciasta
- 1 kostka masła lub margaryny

MASA JABŁKOWA

- 3 duże obrane ze skórki jabłka 
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu ew. przyprawy do szarlotki
- 2 łyżki wody


MASA BUDYNIOWA:

- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
-700 ml mleka + 1 szklanka

DODATKOWO:

- 3 łyżki kakao


 CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników. Ugniatamy i dzielimy na 2 nierówne części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część formujemy w kulę wkładamy na 30 min. do lodówki.
 


MASA JABŁKOWA: jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka dodajemy wodę, jabłka, cukier i cynamon. Podsmażamy mieszając co chwila, aby woda wyparowała.



Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy większą część ciasta, wylepiamy dno i brzegi. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st.przez ok 10-15 minut.


MASA BUDYNIOWA: Do szklanki z mlekiem wsypujemy budynie, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy aby nie było grudek.




Resztę mleka zagotowujemy. W chwili, gdy zaczyna się gotować, wlewamy zawartość szklanki. Stale mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu i gdy lekko przestygnie, dodajemy masło i mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.



PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Wystudzony spód ciasta obsypujemy kakao.

Na kakao wykładamy masę budyniową...

... kolejna warstwa to jabłka...


Na koniec kruszymy wyjęte z lodówki ciasto...


Ciasto pieczemy w 180st przez ok 35 -40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Tak prezentuje się gotowe ciasto :)




No i możemy nastawiać wodę na kawkę i raczyć się pysznym smakiem szarlotki! :)





Polecam Wam ten przepis!


Ps. Wybaczcie kubek, ale ostatnio to mój ulubiony, chociaż święta już za nami 😁

Życzę udanego wypieku
i oczywiście


SMACZNEGO! 

:)

Komentarze

  1. Ale qpatyczna ciasto.
    Porywam przepis.
    Ciekawe czy mnie tak ładnie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pięknei wygląda! No i podejrzewam, że świetnie pachnie i smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis chętnie wykorzystam, kiedyś miałam okazję skosztować takiego ciasta u koleżanki i przyznam, że bardzo mi smakowało, zatem będzie okazja powtórzyć przyjemne doznania. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz