- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Cukinia to warzywo, które w mojej kuchni jest obecnie na
topie. Przyrządzam z jej dodatkiem lub na jej bazie wiele pysznych, szybkich i
lekkich dań. Placki z ziemniakami i cukinią to jedne z naszych ulubionych. Ja
do naszych placków dodaję jeszcze jeden składnik, którym jest siemię lniane. Dodaję je również do wielu innych potraw. 🙂
Tymczasem zapraszam na przepis na placki, którymi zajadają
się u nas wszyscy!
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
-
2 małe zielone cukinie
-
1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ząbki czosnku
-
1-2 łyżki siemienia lnianego
-2
łyżki mąki
-
2 jajka
-
sól, pieprz, granulowana papryka słodka, koperek, przyprawa do ziemniaków
-
olejek rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki i cukinię dokładnie myję. Ziemniaki obieram
ze skórki i ścieram na tarce o małych oczkach do miski. Cukinie zostawiam że
skórką i ścieram na tarce o dużych oczkach, odciskam z soku i dodaje do ziemniaków. Dzięki temu, masa nie będzie rzadka i placki nie będą się rozpadać. Cebulę i
czosnek drobno siekam i wrzucam do miski, dodaję mąkę, jajko, siemię lniane i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju i
smażę na nim placki na rumiano z obu stron. Łyżka oleju na każdą porcję wystarczy. 😉
Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaję z sosem czosnkowo-jogurtowym, pomidorowym lub z samym jogurtem naturalnym. Najlepsze są jeszcze gorące, ale na zimno również świetnie smakują.
Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaję z sosem czosnkowo-jogurtowym, pomidorowym lub z samym jogurtem naturalnym. Najlepsze są jeszcze gorące, ale na zimno również świetnie smakują.
SMACZNEGO! 🙂
Komentarze
Kiedyś robiłam z samej cuknii, ale czasem wychodzą mi zbyt mokre :)
OdpowiedzUsuńTrzeba wtedy odcisnąć sok 🙂
UsuńRobilam ziemnuaczane, robolam z cukinii, ale żadne nue byly z siemieniem lninanym. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam!
UsuńMiele jestem ekspertem w plackach ziemniaczanych, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńJa czekam na własne cukinie o też robię placuszki cukiniowe! Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z cukinii!!! Jedno z moich ukochanych dań.
OdpowiedzUsuńCórce robię placki cukiniowe. Uwielbia je!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję Twój przepis, pierwsze placki z samej cukinii zakończyły się klapą, rozpadały się na patelni. Sprawdzę teraz Twoją propozycję ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane czy cukiniowe, ale nie lubię ich trzeć.
OdpowiedzUsuń