Ciasteczka wielkanocne w dwóch wersjach: przekładane dżemem i oblane lukrem oraz kruche maczane w polewie czekoladowej



Dziś zapraszam na wielkanocne  kruche przekładane ciasteczka. Moje mają kształty typowo świąteczne: są jajeczka, zajączki, kurczaczki. Zrobiłam je w dwóch wersjach: jedne to przekładane dżemem morelowym jajeczka oblane białym lukrem oraz same ciastka, oblane polewą czekoladową, obsypane kolorową posypką

Przepis ten możecie wykorzystać na różne okazje i wycinać swoje wzory.


Składniki:

 - 1,5 szklanki mąki pszennej
-  3/4 szklanki cukry
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- dżem morelowy
- ew. aromat śmietankowy do ciasta

Lukier:

- 1 białko jaja
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny


Polewa czekoladowa: 

- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kakao

 - kolorowa posypka

Dodatkowo:

- wałek do ciasta
- wałeczki ozdobne
- foremki do ciastek w kształcie: jajka, zajączka, kurczaczka, itp.
- mała nakrętka od butelki 

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników. Wbijamy jajka, dodajemy masło i ewentualnie aromat. Ciasto zagniatamy, formujemy w kulę. Zawijamy w folię i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
 

Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5-1 cm grubości. Wycinamy wzory ciasteczek. 
 


Jeśli wycinamy jajeczka na przekładane ciasta, w połowie porcji, wycinamy otworki za pomocą nakrętki.


 Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku, przez ok.8 - 10 minut.

 Studzimy.

 Szykujemy lukier: w tym celu ucieramy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W lukrze moczymy ciastka z dziurkami. Pozostawiamy do wystudzenia (ja włożyłam ciastka do lodówki).

 
Całe ciasteczka w kształcie jajek, smarujemy dżemem i przykrywamy ciastkami z lukrem.


Gotowe!


Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, stale mieszając. Dodajemy kakao. Mieszamy i studzimy.


 Maczamy w niej pozostałe ciasteczka i obsypujemy posypką.



najlepiej ciasteczka odłożyć, aby się "przegryzły". Są kruche, aromatyczne, po prostu pyszne!


Spróbujcie i sami się przekonajcie!

😊

Komentarze

  1. Piękne ciasteczka.
    Zamiast morelowego dzemu, użyje innego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. 😉 Ja dałam taki, żeby przypominał żółtko jaja 😊

      Usuń
  2. Na takie ciasteczka zawsze chętnie się skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tak się staram słodycze ograniczać :) Polewą mnie kupiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wersja z lukrem aż się prosi, by ją zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być smakowite! Poza tym zawsze chciałam wypróbować taki wałek bo efekt jest super i bardzo łatwy do osiągnięcia.

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas też ciasteczka będą się przygotować, syn zapowiedział, że to on będzie szalał w kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz