ŚNIEŻNY ZAMEK - MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO :)



Dzisiaj zapraszamy na mocno czekoladowe ciasto, które upiekłam wspólnie z Tosiaczkiem. Do jego wykonania, użyliśmy sylikonowej formy w kształcie zamku. Chciałam wypróbować nowy zakup i właśnie nadarzyła się ku temu okazja.  Ciasto po upieczeniu jest miękkie i aromatyczne. Po prostu rozpływa się w ustach, a jego wykonanie jest banalnie proste. Przekonajcie się sami!

Składniki:

- 2 szklanki przesianej mąki
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. płynnego oleju kokosowego
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z pomarańczy
 - 2 łyżki startej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Na lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 3 łyżki cukru pudru 
- ew. kolorowa posypka 

Wykonanie:

Do misy robota wbijamy jajka i dodajemy cukier. Razem ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek, do pieczenia, sok z pomarańczy, olej i kakao. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 

Tak przygotowane ciasto, wlewamy do formy i pie w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 30-35 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z formy i dekorujemy lukrem. 

 
 

Aby zrobić lukier, ucieram cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli jest za rzadki, dodaję trochę cukru pudru. Jeśli natomiast jest za gęsty - soku z cytryny.


Tosiek koniecznie chciał udekorować swój zamek kolorową posypką. Jak chciał, tak też zrobił! 😊



Ciasto jest naprawdę pyszne!
Pachnie i smakuje czekoladą.
Koniecznie wypróbujcie nasz przepis!



Życzymy smacznego!
 😊

Komentarze

  1. Ale pomysł! Z pewnością przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Z chęcią bym spróbowała! A foremka genialna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że po świętach wciąż jestem przesłodzona - na taki zamek chętnie bym się porwała! Wygląda nieziemsko smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysł na ciasto! Moja córka byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne to Wasze dzieło. Bardzo lubię czekoladowe inspiracje. Najlepiej, gdy są lekko wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie! A smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Wprawdzie nie mam takiej wspaniałej foremki, ale chętnie wypróbuję przepis. Uwielbiam czekoladowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ekstrawagancki tort :) A gdzie można zdobyć takie formy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz