DWUKOLOROWE WAFLE PRZEKŁADANE - Słodki przepis


Pyszne dwukolorowe wafle, które znikają bardzo szybko z talerzyka! Robię je raz na jakiś czas, najczęściej na święta lub większe okazje. Polecam przepis. Jeśli liczysz kalorie - przejdź do innego wpisu 😉

Ja jestem zdania, że raz na jakiś czas, można sobie pozwolić na więcej.  😉

SKŁADNIKI:

-  opakowanie wafli
- 1,5 kostki masła lub margaryny
- 2,5 szkl. mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao


WYKONANIE:

Na początku, w garnuszku podgrzewam mleko i rozpuszczam w nim cukier, co jakiś czas mieszając. Zdejmuję z ognia i studzę.

W mikserze ucieram masło, stopniowo dodając wystudzone mleko. Następnie wsypuję partiami mleko w proszku i miksuję. gdy wszystkie składniki mam połączone, dzielę masę na dwie części, do jednej dodaję kakao i mieszam do uzyskania jednolitej, ciemnej masy.


PRZEKŁADANIE:

Na pierwszego wafla rozsmarowuję połowę ciemnej masy. Kładę drugi wafel i lekko dociskam. Teraz rozprowadzam całą jasną masę. Układam na niej kolejnego wafla i lekko dociskam.Na koniec wykładam resztę masy kakaowej i przykrywam ostatnim waflem. Tak przygotowane wafle zawijam w opakowanie po waflach i lekko dociskam deską do krojenia. Wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wafle są naprawdę smaczne. Świetnie sprawdzą się do niedzielnej popołudniowej kawy. Będą również dobrą słodkością na święta. 

POLECAM!

😊


Komentarze

  1. oj to musi być pyszne :D spróbujemy

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje wafle przypominają mi dom, święta gdy jeszcze żyła moja babcia. Robiły wraz z moją mamą właśnie takie wafle, choć eszcze bardzie kaloryczne bo z masą krówkową :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, też takie uwielbiam i nie raz robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja muszę ograniczyc słodycze, bo ostatnio za bardzo mnie ponosi :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak dzieciństwa, babcia zawsze robiła wafle :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być niebo w gębie 😍

    OdpowiedzUsuń
  7. oo moj smak dzieciństwa- Babcia co sopbote taki robiła- dzięki za przepis skorzystam na 100%

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz