- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ryba w sosie czosnkowym to z moich ulubionych propozycji podania ryby. W tym roku też ją przygotowałam. My lubimy, kiedy sos jest naprawdę czosnkowy, dlatego częściej czosnek kroję w cienkie plasterki, niż tak jak wcześniej, przeciskałam przez praskę. Do tego dodaję również czosnek suszony. Jeśli nie lubicie dominującego smaku czosnku, obawiacie się przykrego zapachu, możecie dodać czosnek według własnych upodobań smakowych.
Składniki:
- filety rybne np. dorsza
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu veganskiego lub typu light
Ciasto naleśnikowe do ryby:
- 1 szkl mleka
- 1/2 szkl mąki (jeśli Ciasto wyjdzie za rzadkie, dodajemy więcej mąki)
- 2 jajka
Ponadto:
- olej do smażenia
-sól pieprz, przyprawa do ryby, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki ziaren ze słonecznika
Filety kroimy na kawałki, kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku. Ziarnka prażymy na suchej patelni. Ze składników na ciasto przygotowujemy takie o konsystencji ciasta naleśnikowego.
Moczymy filety w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Sos: do miski wlewamy jogurt, majonez. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do miski.
Doprawiamy przyprawamy czosnkiem granulowanym. Filety układamy w naczyniu i polewamy sosem. Na wierzch sypiemy ziarna słonecznika.
Wkładamy do lodówki, żeby wszystkie składniki przegryzły się. Sos taki pasuje również do jajek i mięs.
Jest naprawdę dobry!
Komentarze
ryby w takim sosie jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam! Idealna na różne okazje, nie tylko od święta.🙂
Usuń