Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich - Tracy, Dana, Lori i Corky Pollan

 O fleksitarianizmie nie słyszałam, choć w pewnym sensie jest mi on bliski. Polega on na ograniczeniu spożycia mięsa. Ogólnie sama tego mięsa jem mało. Zastanawiałam się nawet, czy nie przerzucić się na wegetarianizm (serio), choć bardzo lubię dania z piersi kurczaka. Kiedy usłyszałam o fleksitarianizmie, pomyślałam, że to może być coś dla mnie.


Nie mogłam więc przegapić książki, która trafiła do mnie za sprawą Wydawnictwa Znak.



Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich. Jak jeść mniej mięsa


(Tutaj)


To przepięknie wydana publikacja, zamknięta w atrakcyjnej graficznie oprawie, napisana przez Tracy, Danę, Lori i Corky Pollan, ze wstępem Michaela Pollana (syn Corky oraz brat pozostałych autorek). 


To książka dla każdego, kto pragnie w swojej codziennej diecie ograniczyć spożycie mięsa. Według specjalistów fleksikarianizm jest jedną z trzech najzdrowszych diet na świecie. Składnikami dominującymi są owoce i warzywa, z których można stworzyć zbilansowane, a przede wszystkim pyszne i sycące posiłki. 

 


Większość z nich przygotujemy szybko, oszczędzając czas. A efekt końcowy dań, no cóż, same zdjęcia dołączone do publikacji sprawiają, że cieknie mi ślinka!


Razem z mężem postanowiliśmy zwracać większą uwagę na to, co je nasza rodzina. Do naszego menu wprowadziliśmy więc więcej owoców i warzyw. Dzieciom podajemy pyszne owocowo-warzywne koktajle (nawet szpinak nie jest w nich wyczuwalny, cha!😄). Ta książka to dla nas cudowne odkrycie i ogromna inspiracja. 

 


W środku znalazłam wiele praktycznych porad kulinarnych oraz mnóstwo apetycznych przepisów na dania, których spożycie z pewnością wyjdzie nam na dobre. Mamy tu przepisy na sałatki, dania główne z warzyw, ryb, owoców morza i dań z mięsem, słodkości (tak!😜), dodatki, przystawki, a nawet burgery i placuszki.




Upatrzyłam już sobie kilka przepisów, które mam nadzieję przetestować. Na pierwszy ogień pójdzie Kalafior buffalo.  Później spróbujemy z Sałatką nowojorską, kotlety ze szpinaku, grzybów i fety, burgery z kurczaka i warzyw z dodatkami.  Musi być też coś na słodko, a więc w planach mamy Dekadenckie ciasto czekoladowe. O moich kulinarnych poczynaniach będę informować. Kiedy coś przygotuję, dokonam edycji wpisu i zamieszczę zdjęcia wraz z opinią dotyczącą smaku. 



Coś czuję, że będzie to moja ulubiona książka kucharska. Przepisy są naprawdę ciekawe i smacznie się prezentują. Co najważniejsze, są zdrowe. Czy słyszeliście wcześniej o fleksitarianizmie? A może znacie już tę książkę? Koniecznie dajcie znać.




 

Tytuł: Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich. Jak jeść mniej mięsa


Autor: Tracy, Dana, Lori i Corky Pollan

Tłumaczenie: Dorota Gruszka

Wydawnictwo: Znak

Oprawa: twarda

Strony: 300

Rok wydania: 2021



Za egzemplarz

dziękuję

Wydawnictwu Znak

Komentarze

  1. Z chęcią sięgałabym po tę książkę, ponieważ właśnie kuchnia roślinna króluje w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka mnie bardzo zaintrygowała.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz