"Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność", Agata Lewandowska, Wydawnictwo RM - RECENZJA


Nigdy nie przepadałam za jesienią. No, może na początku jest piękna, bo taka kolorowa. No i jest tyle darów jesieni, z których można wyczarować piękne dekoracje. Aha, no i te długie jesienne wieczory, kiedy można wypić gorące kakao i schować się pod kocem z książką. Zapomniałabym wspomnieć jeszcze o warzywach, z których można przyrządzić tyle smakowitych i zdrowych dań. Wszak jesień to pora przeziębień, więc naturalne witaminki są na wagę złota. Hm...to może ta jesień nie jest wcale taka zła? 😉


A tak na poważnie, to rzeczywiście jesień jest takim okresem w roku, kiedy tych przeziębień jest najwięcej. Warto więc wspomagać swoją odporność. Rzadko sięgam po suplementy diety, wyjątkiem jest witamina D. Natomiast częściej sięgam po owoce i warzywa. Wszak to w nich jest najwięcej witamin i cennych dla zdrowia składników, prawda? Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że ich obecność w naszym jadłospisie jest niezbędna? 


Dziś chciałabym Wam zaprezentować bardzo ciekawą publikację autorstwa pani Agaty Lewandowskiej, pt. "Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność". W książce znalazł się opis 23 popularnych i bardzo wartościowych dla naszego zdrowia warzyw, ze szczególnym zwróceniem uwagi na ich prozdrowotne wartości oraz kulinarne zastosowanie. W tej pozycji książkowej nie mogło też zabraknąć przepisów na łatwe, a przede wszystkim pyszne dania z warzyw. Znalazły się tu m.in.: zupy, obiady, przekąski, soki, koktajle, a nawet desery!


Każde warzywo to odrębny rozdział, a w nim: wartościowe informacje na jego temat (wartości odżywcze, właściwości kulinarne, czym doprawić, występowanie, kto może jeść dane warzywo). Dalej zamieszczono propozycje na smaczne dania. Przepisy na ich wykonanie nie są skomplikowane. 

 


Dołączone do nich piękne, estetycznie wykonane zdjęcia, są zachętą do wypróbowania przepisu. Mnie zainteresowało kilka inspiracji kulinarnych. Na pewno wypróbuję: ciasteczka z batata, muffinki buraczkowe, zupę cebulową z grzankami, pastę do chleba z pieczarkami, czy zielony omlet. Makaron z brokułami jest pycha! Wiem, bo już próbowałam. 😉  Pozostałe przepisy również wyglądają apetycznie.

Lubicie gotować? A może szukacie pomysłów na proste i zdrowe dania z warzyw? Jeśli tak, ta książka powinna znaleźć się w Waszej kuchni. Polecam!



Tytuł: "Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność"

Autor: Agata Lewandowska

Wydawnictwo: RM

Oprawa: miękka

Strony: 280


Za egzemplarz

dziękuję







Komentarze

  1. Bardzo ciekawie to zostało opisane. Będę tu zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo Ci dziękuję za tą polecajkę. Ostatnio przy przeziębieniu leczyłam się tylko naturalnymi produktami. Chętnie ja zamówię dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mnie - osobiście leczę się tylko naturalnie i dzieci tez. Ta książka musi byc u nas:0 dzięki !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy wpis. My ostatnio przyswajamy dużo więcej owoców i warzyw dzięki temu, że kupilismy wyciskarkę. Teraz każdego dnia mamy porcję porządnych witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Warzywa mają moc uzdrawiania, trzymają nas w prawidłowej kondycji, kiedy połączy się ich spożywanie z ruchem, zdecydowanie poprawia się jakość życia. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze jest mieć się czym zainspirować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz