Uwielbiam jajka faszerowane. Są idealne na świąteczny stół wielkanocny, ale pasują też jako imprezowa przystawka. Można je też podać na kolację. Jeśli chodzi o farszem do jajek, mam kilka swoich ulubionych i sprawdzonych. Wiele z nich to moja kulinarna kombinacja.🙂 Jedną z nich, jest dzisiejsza wersja jajek faszerowanych.
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 duży kiszonych ogórek
- 2 łyżki starego na tarce dużych oczkach sera
- sól, pieprz
Jajka przekrajmy na pół, delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy do miseczki. Dodajemy starty ser. Na tarce o dużych oczkach trzema ogórka, odsączamy sok. Wrzucamy do miski.
Dodajemy majonez, sól i przepraszam i wszystko mieszamy widelcem różni stając dokładnie żółtka. Fałsz nakładamy na połówki jajek i wkładamy do lodówki na godzinę, aby farsz się "przegryzł".
Jajka są pyszne! Sprawdza się zarówno na świątecznym stole, na imprezach, ale można je też przygotować na kolację. Smacznego! 🙂
A Wy lubicie faszerowane jajka? Jeśli tak, to która wersja najbardziej Wam smakuje? Może podzielacie się przepisem. Chętnie wypróbuję.
Wygladaja bardzo apetycznie, lubię Twoje przepisy bo zawsze są smaczne
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, a moja domowa fanka ogórków, czyli najmłodsza córka, byłaby zachwycona taką ich wersją!
OdpowiedzUsuń