MIĘSNE KULE Z KURCZAKA, CZYLI PYSZNIE FASZEROWANE KOTLETY PROSTO Z PIEKARNIKA


Dziś propozycja na pyszny, mięsny obiad niedzielny, ale też na rodzinne uroczystości czy święta, czyli mięsne kule. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je jako obiad w powszedni dzień. 😉 Na naszym stole te kule goszczą najczęściej własne w niedzielę. Mięsne kule przygotowuję z różnych mięs, jednak te z kurczaka smakują nam najbardziej. I właśnie takie przygotowałam dzisiaj Do środka również dodaję różne rzeczy. Na dzisiejszy obiad przygotowałam mięsne kule z kurczaka, z drobiową szynką, serem oraz zielonymi oliwkami. 

 To naprawdę pyszne danie, które wbrew pozorom przygotowuje się szybko. 


Składniki:

- 800 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mielonych płatków owsianych (może być bułka tarta) 
- 1 duże jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
 soł, pieprz, koperek, majeranek, ew. przyprawa gyros

Nadzienie:
- 6 plasterkow szynki drobiowej
- 6 plasterkow żółtego sera (u mnie Gouda)

Dodatkowo:

- łyżka masła


Na początku nagrzewam piekarnik (góra-dół) do 180 stopni. Do miski wrzucam mięso, wbijam jajko, dodaje musztardę. Czosnek i cebule drobno siekam i wrzucam do mięsa. Wsypuję platki, doprawiam do smaku. Wyrabiam wszystko na jednolitą masę. Ser i szynke kroję, oliwki pozostawiam w całości. Na dłoń nabieram porcję mięsa i delikatnie rozpłaszczam. Na środek układam szynkę, ser i oliwki. 

Formuję z tego kule, dokładnie zlepiając. Kule układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam wybranym sosem (pomidorowym, smietanowym, koperkowym, serowym) lub zapiekam bez. Piekę ok. 40-45 minut w 190 stopniach. 
Jeśli chce mieć chrupiące skorupkę, jak u mnie na zdjęciach, pod koniec pieczenia kotlety polecam posmarować kule odrobiną masła (w wersji bez sosu). 

Gotowe kotlety smakują pysznie na gorąco z ziemniakami lub ryżem. Pysznie  smakują również na zimno do świeżego chleba. Polecam! 🙂

Komentarze

  1. Ale fajny pomysł na danie obiadowe, jeszcze takich mielonych moi chłopcy nie jedli. Kradnę więc przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dla mnie ten przepis. Aczkolwiek podmieniwszy na inny rodzaj białka - danie wyśmienite, szczególnie z makaronem spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przepis uwielbiam, ale z piekarnika nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Może polecę ten przepis rodzicom.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz