- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ostatnio trafiam na wiele wpisów dotyczących czosnku niedźwiedziego. Byłam tej przyprawy bardzo ciekawa. Niestety, w żadnym sklepie nie mogłam go dostać.
Jakie było moje zdziwienie, kiedy podczas weekendowych zakupów żywieniowych w samoobsługowym sklepie osiedlowym, znalazłam go obok innych przypraw ziołowych! Cieszyłam się bo w końcu przetestować go w swojej kuchni, poznać jego zapach i smak.
Okazja do wypróbowania czosnku niedźwiedziego pojawiła się jako pomysł wykorzystania go w daniu na niedzielny obiad. Przygotowałam pałki kurczaka na ryżu w czerwonym sosie. Często robię te danie, ponieważ przygotowuje je się w miarę szybko, no i później mamy mało zmywania. 😊 Tym razem do sosu postanowiłam dodać właśnie czosnek niedźwiedzi.
Zamiast pałek możecie wykorzystać skrzydełka, udka, a nawet pierś. Jeśli jednak użyjecie piersi, polecam podlewać ją co jakiś czas sosem lub przed końcem pieczenia, na każdą dodać trochę masła, aby nie wyschła.
Jakie było moje zdziwienie, kiedy podczas weekendowych zakupów żywieniowych w samoobsługowym sklepie osiedlowym, znalazłam go obok innych przypraw ziołowych! Cieszyłam się bo w końcu przetestować go w swojej kuchni, poznać jego zapach i smak.
Okazja do wypróbowania czosnku niedźwiedziego pojawiła się jako pomysł wykorzystania go w daniu na niedzielny obiad. Przygotowałam pałki kurczaka na ryżu w czerwonym sosie. Często robię te danie, ponieważ przygotowuje je się w miarę szybko, no i później mamy mało zmywania. 😊 Tym razem do sosu postanowiłam dodać właśnie czosnek niedźwiedzi.
Zamiast pałek możecie wykorzystać skrzydełka, udka, a nawet pierś. Jeśli jednak użyjecie piersi, polecam podlewać ją co jakiś czas sosem lub przed końcem pieczenia, na każdą dodać trochę masła, aby nie wyschła.
Składniki:
- pałki kurczaka (moje były z rosołu, ale możecie dać surowe wtedy pieczemy dłużej ok.godziny)
- 1 średnia cebula
- szczypiorek
- 1 łyżka masła
-3 łyżki keczupu
- 2 ząbki czosnku
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka lub gyrosa, duża szczypta czosnku niedźwiedziego, czosnek granulowany
- 4 paczki ryżu
- 0,5 l wody
Zalewa:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, keczup, czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką. Zagotowujemy.
Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy surowy ryż, a na niego równomiernie cebulę i szczypiorek. Wyrównujemy.
Kurczaka przyprawiamy do smaku według własnego upodobania. Układamy na ryżu. Zalewamy wystudzoną zalewą.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy: kurczaka surowego 1 godzinę, kurczaka gotowanego 30-35 minut.
Podajemy z ulubioną surówką. Danie jest pożywne i naprawdę smaczne.
Czosnek niedźwiedzi jest delikatnie wyczuwalny, naprawdę nam posmakował. Myślę, że będę go używała częściej w mojej kuchni. Polecam!
A czy Wy znacie tę przyprawę?
Komentarze
Czosnku niedźwiedziego nigdy nie używałyśmy, a kurczak gości u nas dość często.
OdpowiedzUsuńKurczak to mięso, które najbardziej lubię, choć nie jadłam go za dużo, wolę warzywa, sery.
UsuńŚwietnie wyglądają i na pewno genialnie smakują. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam! 😊
UsuńCzosnek niedźwiedzi dobrze znam, ale najbardziej go lubię w formie świeżych i aromatycznych liści, za którymi warto rozejrzeć się o tej porze roku
OdpowiedzUsuńNo właśnie świeżych nie dostałam tylko w formie suszonej przyprawy. Jednak i tak jestem zadowolona, że w końcu udało mi się go dostać i poznać jego smak.
Usuńto zadziwiające jak w kuchni trzeba podążać za modą :) już nie trawa cytrynowa, ale czosnek niedźwiedzi
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle apetycznie, nigdy nie robiłam ich w taki sposób
OdpowiedzUsuńWOW! Wszystko wygląda tak pysznie! W życiu nie pomyślałabym, żeby zestawić ryż z cebulką i szczypiorkiem. Świetny pomysł! Ja akurat na redukcji, to taki posiłek, jak znalazł na obiad albo lunch. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuń