Mech Boby Fetta od Lego Star Wars

Less waste w kuchni. Nie wyrzucaj dojrzałych bananów, zrób z nich pyszne ciasto: CIASTO BANANOWE Z KAWAŁKAMI GORZKIEJ CZEKOLADY W BIAŁEJ POLEWIE


  Bardzo lubię piec, dlatego w każdą niedzielę musi być u nas domowe ciasto. Przez cały tydzień praktycznie nie jem słodyczy po to, aby w niedzielę móc delektować się pysznym wypiekiem. To już chyba taka nasza tradycja, że w niedzielę musi być ciasto. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto bananowe z kawałkami czekolady. Przepis jest prosty, a wykonanie ciasta nie zajmuje wiele czasu. Warto go przygotować. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie pachnie nim cały dom! 😉 


Moje ciasto oblałam polewą z białej czekolady, ale tak naprawdę możecie je udekorować według własnego uznania (polać ciemną czekoladą, posypać cukrem pudrem, oblać lukrem), lub zostawić takie, jakie jest. Sprawdziłam każdy sposób, w każdej wersji ciasto jest równie smaczne. Polecam je zrobić szczególnie, gdy zostały Wam w kuchni dojrzałe banany, a nie do końca wiecie, co z nimi zrobić i tak jak ja, nie lubicie wyrzucać/ marnować jedzenia. No to zaczynamy! 😉

Składniki:

- 3-4 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru brązowego (ale może być kryształ lub cukier puder)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczka białej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego (może być inny)


Wykonanie:
Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski. Dodaję cukier, jajka, olej, banany oraz pokrojoną gorzką czekoladę. Wszystkie składniki mieszam.

 

Tak przygotowane ciasto wylewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 45-50 min (do suchego patyczka).



Studzę, po czym wyjmuję  z blaszki...



Przygotowuję polewę:

W rondelku podgrzewam śmietankę. Stale mieszając, kruszę do niej białą czekoladę i mieszam do jej całkowitego rozpuszczenia.

Ciepłą polewą oblewam ciasto. Odstawiam do zastygnięcia.
 

Moje ciasto jest gotowe. Jest pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne.

😊

A prezentuje się tak:



Polecam Wam przepis 
i życzę smacznego!


Komentarze

  1. Wygląda fantastycznie.
    Myślę, że i nam by posmakowało.
    Chętnie upiekę z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to obłędnie wygląda, szczególnie ta polewa z białej czekolady jest tak kusząca, że koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał. Nie wiedziałem, że tak fajnie można wykorzystać dojrzałe banany.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę fajnie, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie zjadłabym kawałek, może nawet dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszne, bo wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. coś szybkiego i prostego to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę je zrobić akurat mam banany

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię wykorzystywać to co mam i nie marnować. Smakowity przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz