SERNIK Z DŻEMEM NA KRUCHYM SPODZIE Z DODATKIEM LUKRU Z SOKIEM GREFPFRUTOWYM :)


Dzisiaj chcę zaprezentować Wam przepis na ciasto, które królowało u nas w zeszłoroczne święta. To oczywiście sernik, bo jakże mogłoby być u mnie inaczej, skoro darzę wszystkie serniki miłością bezgraniczną. 😀 Uwielbiam je pod każdą postacią. Na większe święta i uroczystości po prostu musi pojawić się na naszym stole, ale to także idealne ciasto do niedzielnej popołudniowej kawki! 😀


Sernik ten pieczony jest na kruchym spodzie, z dodatkiem dżemu, który nadaje mu słodyczy. Dodatkowo, wystudzone już ciasto polałam lukrem, na bazie soku ze świeżo wyciśniętej połówki grejpfrutu. Lukier był rzadki, ciasto go wchłonęło, przez co nabrało wyjątkowego smaku i aromatu! Żałuję tylko, że upiekłam małą blachę, ponieważ sernik smakował wszystkim i szybko zniknął z patery!

Nie pozostaje mi nim innego, jak zaprosić Was do wypróbowania przepisu na to pyszne ciacho! :-D


Składniki:

Ciasto na spód:

- niecałe 2 szkl. mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  - 0,5 szkl kostki margaryny lub masła
- 0,25 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
-2 żółtka


Masa serowa:

- 1kg zmielonego twarogu 
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 jajka
- 2 białka


Lukier:

- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z grejpfruta

Dodatkowo:  

- dżem truskawkowy 


Wykonanie:


CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie pokrojone w kostkę masło/ margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Mieszamy. Ciastem wyklejamy spód formy i nakłuwamy widelcem.




MASA SEROWA: Żółtka oddzielamy od białek. 

Do twarogu dodajemy masło, cukier puder, budyń, mąkę ziemniaczaną 3 żółtka. Miksujemy na jednolitą masę. 


Z białek z odrobiną soli ubijamy sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą serową przy pomocy drewnianej łyżki. 


Na ciasto rozsmarowujemy warstwę dżemu truskawkowego.

Na dżem wylewamy masę serową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.
Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia.


LUKIER: Ze składników robimy rzadki lukier i nasączamy nim ciasto. Lukier wsiąknie, co sprawi, że ciasto będzie wilgotne, ale nie mokre. Dodatek soku z grejpfruta nada mu niezwykły smak.

Możemy oczywiście zrobić gęstszy lukier, wtedy dodajemy więcej cukru pudru.

Tak wygląda sernik po upieczeniu :)

Sernik jest jeszcze smaczniejszy na drugi dzień! Jest pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny!

Zachęcam do wypróbowania
przepisu
:)


Komentarze

  1. Dobrze,że akurat wyjęłam ciasto z piekarnika, bo chyba by mi język uciekł. Teraz będzie za mną chodził ten serniczek. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachęcająco. Ja niestety nie piekę i zawsze chodzę do mamy lub cukierni:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie piekę, ale kiedyś chciałabym zacząć. Ciasto wygląda naprawdę pysznie, więc chyba warto zachować sobie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ochoty narobiłaś, a wiadereczko sera stoi w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz słyszę o grejpfrutowym lukrze :) ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Okrutna jesteś! :) Takimi słodkościami kusić, gdy człowiek przed Świętami próbuje jeszcze ograniczać dobrocie :) Może wytrwam i nie wypróbuję przepisu przed czasem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. slinka leci!
    Jeszcze nigdy nie robilam przekladanego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za wyszukana kompozycja, zwłaszcza z sokiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie Uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, jakaszkoda, że tak daleko mieszkam.
    Wpadlabymze składnikami na ciacho. 😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubie kruchego spodu i zastępuję go ciasteczkami, ale zaintrygował mnie w przeppisie ten sok grejfrutowy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz