Pyszna niedzielna zapiekanka z makaronem, kurczakiem i warzywami


Ta zapiekanka to pomysł na nasz niedzielny obiad. Powstała z potrzeby chwili :) Zrobiliśmy ją ze składników, które akurat mieliśmy w lodówce. Zawsze to coś innego niż tradycyjny schabowy :-D




Składniki:

- jedna podwójna pierś kurczaka
- mały świeży brokuł
- czerwona papryka
- mała cebulka
- makaron kokardki (ok. 1 dużej garści)
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, słodka papryka, szczypta chili, czosnek granulowany 
- ser mozzarella (małe kulki)

sos:

-1/2 szkl. mleka 2%
- mały kubeczek śmietany 18%
- 1 serek topiony śmietankowy lub z szynką (trójkącik)
- starty żółty ser (ok. 1 dużej garści)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, granulowany czosnek, szczypta słodkiej papryki w proszku


Wykonanie:


Na początek sos:

 W rondelku podgrzewamy mleko, stale mieszając dodajemy pokruszony serek topiony, połowę żółtego sera oraz przyprawy. Do śmietany dodajemy łyżkę gorącego sosu (aby się nie zważyła), mieszamy i wlewamy do rondelka stale mieszając do rozpuszczenia. Doprawiamy według własnego smaku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Tak powstałym sosem polewamy zapiekankę.
 Zapiekanka:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Wysypujemy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę natłuszczoną łyżką oliwy lub masła. Polewamy cienką warstwą sosu.


Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy krótko (ok 3-4 minuty) w osolonym wrzątku. Wystudzony układamy na makaronie.


Surową czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. To kolejna warstwa naszej zapiekanki :)


Cebulę kroimy w kostce i podsmażamy na łyżce oleju, oliwy lub masła (whatever). Zabieramy się za kurczaka! Pierś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy wszelkie błony i kosteczki. Kroimy w kostkę. Doprawiamy według uznania i podsmażamy z cebulą. Gotowe wykładamy na paprykę i polewamy resztą sosu.


Na wierzch zapiekanki kruszymy mozzarellę i posypujemy resztą żółtego sera. Doprawiamy.


Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 20-25 minut (ser się rozpuści, a papryka stanie się miękka).


 Zapiekanka jest pyszna i bardzo aromatyczna. Już niewielką porcją można zaspokoić głód :)

Polecam serdecznie i życzę
smacznego!







Komentarze

  1. pycha! uwielbiam makaron z brokułem

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomina mi się jedzenie na studiach :) Wtedy rządziły takie zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zapiekanki... choć właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie robiliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne. Lubię takie potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :) Chętnie spróbujemy wdrożyć przepis w życie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie sałatki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz