Kopytka to bardzo pyszne choć pracochłonne i wymagające czasu danie. Myślę jednak, że dla tego smaku i zapachu warto je od czasu do czasu przygotować :).
W moim domu rodzinnym dania ziemniaczane pojawiały się dość często i należały do ulubionych! Uwielbiam zapach rumieniącej się na patelni cebulki, która według mnie po prostu musi iść w parze z wszelkimi kluskami, pierogami itp. :) To nieodłączny dodatek nierzadko w towarzystwie np. kiełbaski, jednak ja wolę cebulę, ewentualnie twarożek :)
Dania z ziemniaków są sycące, proste (nie potrzeba tu wiele składników), a co najważniejsze bardzo, bardzo smaczne! Warto od czasu do czasu sięgnąć po takie danie:)
Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami!!!
Składniki:
- 1kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej (z górką)
- ok. 2-3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie 1-2 jajka
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy obie mąki i jajka. Możemy dosypać szczyptę soli.
Ziemniaki były gotowane w osolonym wrzątku więc nie przesadzajmy z solą :) Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto na stolnicy posypanej mąką. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk, dosypujemy trochę mąki pszennej.
Ciasto dzielimy na porcje. Z każdej formujemy ok. 3cm wałeczki, lekko je spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki (romby).
Kopytka rzucamy partiami do garnka z osolonym wrzątkiem z niewielką ilością oleju (dzięki temu kluski nam się nie posklejają). Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby kopytka nie przywarły do dna garnka.
Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane kopytka wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową i okraszamy cebulką.
Kopytka możemy również podać z sosem mięsnym, paprykowym, pomidorowym, pokruszonym twarogiem, roztopionym masłem lub po prostu z podsmażoną cebulą i skwarkami. Możliwości mamy wiele :)
Najlepsze kopytka to te z cebulą lub to te podsmażone z chrupiącą skorupką! Ja takie uwielbiam!
Smacznego!
Ja czasem robię kopytka, ale powiem szczerze,że jakoś za nimi niespecjalnie przepadam. ;)
OdpowiedzUsuńA u nas wprost przeciwnie. Domownicy je uwielbiają 😉
UsuńMój mąż baardzo lubi kopytka, ale on lubi podsmażone kopytka. Jak do tej pory to sama kopytka robiłam tylko 2 razy. U mnie w domu się ich nie robiło i nie jadło. Ale narobiłaś mi smaka i chyba w tygodniu zrobię kopytka.
OdpowiedzUsuńW moim domu dania z ziemniaków są bardzo popularne.Mój mąż także lubi podsmażane.Musi buć złota skórka 😊
UsuńUwielbiam to genialnie proste danie okraszone sosem grzybowym lub samymi skwarkami. ;)
OdpowiedzUsuńO tak. Z sosem są równie smaczne 😊
Usuń