CIASTO TRUSKAWKOWE Z KRUCHĄ WYSEPKĄ



Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na niezwykle smaczne ciasto z truskawkami, przykrytymi kruchymi plackami, nazwanymi wysepką. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i gdy tylko rozpoczyna się na nie sezon, wykorzystuję ten czas na maksa! Truskawkowy czas się skończył, ale od czego jest zamrażarka :) Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci, a ciasto jest naprawdę pyszne :) Do tego ciasta możemy wykorzystać owoce sezonowe świeże lub mrożone. Tak w jednej, jak i w drugiej wersji ciasto jest smakowite :)

Składniki:

- 3 szkl. mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szkl. cukru kryształu lub cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2-3 łyżki śmietany
- truskawki świeże lub mrożone

Do misy robota umieszczam wszystkie składniki ciasta oprócz truskawek.  Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część na pół godziny chowamy do zamrażarnika, a większą wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto może się lepić, ale nie przejmujcie się. Wystarczy dociskać je dłońmi obsypanymi mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy owoce. Jeśli truskawki są małe, wykładamy je w całości. Jeśli są duże, wtedy możemy podzielić je na połówki lub ćwiartki.


Z pozostałej mniejszej części ciasta, robimy wysepki. Odrywamy po kawałku i rozpłaszczamy w dłoniach tworząc placki. Układamy je na owocach w odstępach. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. Wystudzone obsypujemy cukrem pudrem, ale i bez niego ciasto jest smaczne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Smacznego!


Komentarze

  1. Lubię takie zwykłe ciasta z owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie kruche ciasta z owocmi, znikają u mnie w domu w mgnieniu oka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak samo :) Czasami mąż nie może się powstrzymać i wcina jeszcze ciepłe ciasto :)

      Usuń
  3. Fajny przepis :). Na pewno wypróbuje :).

    Pozdrawiam
    zakladkadoksiazek.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięciutkie owoce i do tego chrupiący wierzch- fajny przepis. Lubie takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja się do Ciebie wpraszam na to obłędne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnia pewnie szybko znika ze stołu ja upiekłam szarlotke w piątek w sobote już nie było ;) łasuchy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To u mnie dokładnie na tej samej zasadzie :) Wypieki znikają w moim domu bardzo szybko :)

      Usuń
  8. Przepysznie wygląda, muszę spróbować wersję ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz