"Przepisy na pyszne MIĘSA siostry Marii", Wyd. Martel + Przepis z książki !!!!



A dzisiaj kolejna książka kucharska z mojej kolekcji. Tym razem są to "Przepisy na pyszne mięsa siostry Marii" od Wydawnictwa Martel.

 Jest to wspaniała książka w twardej oprawie z ładną okładką, na której autorka przepisów, Siostra Maria prezentuje swoje przykładowe potrawy. W środku książki jest tylko lepiej. Siostra Maria Goretti należy do Zgromadzenia Sióstr Salwatorianek. Jest autorką całej serii książek kulinarnych, które również znajdziecie na stronie wydawnictwa.


Swój egzemplarz dostałam w prezencie od męża, który, chyba jak każdy mężczyzna, uwielbia dania mięsne (więc to też chyba był prezent dla niego, uwielbiam gotować i on dobrze o tym wie:) Ta książka zachwyciła mnie od razu - przejrzysty spis treści, dokładne receptury i piękne zdjęcia, to to, co widziałam na pierwszy rzut oka. Dalej było coraz lepiej. Prawie każdemu przepisowi, towarzyszy zdjęcie gotowego już dania. Już od samego patrzenia na te pyszności cieknie mi ślinka :)

W książce zostały zebrane najpopularniejsze przepisy kuchni polskiej. W zależności od rodzaju mięsa, w książce znajdziemy, m.in. przepisy na dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, z mięsa mielonego, ponadto przepisy na pyszne pasztety i podroby, dania z jagnięciny i dziczyzny, a także przepisy na smaczne sosy, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych. Nazwa przepisu mieści się na górze strony w ramce. Poniżej mamy jedną kolumnę z listą składników oraz drugą, z opisem na wykonanie dania. Dzięki temu wszystko jest przejrzyste i estetycznie się prezentuje.

Wiele przepisów udało mi się przetestować i powiem Wam, że to było coś niesamowitego. Dania, które dzięki książce możemy przyrządzić, sprawdzą się idealnie na rodzinne uroczystości i święta, niedzielny obiad, czy szybki, powszedni posiłek. Mamy tu również przystawki, jak np. galaretka z kurczakiem. Moimi ulubionymi przepisami są: kotlety de volaille, pieczone udka, pulpety w sosie warzywnym, czy faszerowane papryki. Jednak w książce jest ich o wiele więcej. Na pewno je wypróbuję, a z jednym podzielę się z Wami poniżej :) Przepisów jest tak wiele i myślę, że każdy znajdzie coś pysznego dla siebie i swoich domowników :)

Taka książka może stać się doskonałym prezentem dla miłośników kuchni polskiej. U mnie prezent okazał się jak najbardziej trafiony! :) To jedna z moich ulubionych książek, z których najczęściej korzystam gotując rodzinne obiady.




A teraz pora na obiecany przepis. Będzie to szybkie danie jednogarnkowe, które robi się szybko, a do tego jest smaczne. Świetnie pasuje jako dodatek do ziemniaków, makaronu czy kasz - sprawdzone :) 

Wybaczcie jakość zdjecia i światło, jednak robiłam je po powrocie z pracy.


MIĘSO MIELONE Z WARZYWAMI

Składniki:

- 250g mięsa mielonego
- 2 cebule
100 g pieczarek
- 150g zielonego groszku
- 1 papryka
- ząbek czosnku
- 1/2 szkl. bulionu mięsnego
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- pieprz
- pół pęczka natki pietruszki

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mieloną paprykę i podlewamy bulionem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. 

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w talarki.  Mieszamy warzywa z mięsem, doprawiamy do smaku. Dodajemy groszek i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. na koniec posypujemy natką pietruszki. 


My zjedliśmy  to pyszne mięsko z makaronem :) Smacznego!
 

Polecam książkę, jak i inne z serii Siostry Marii. Przekonajcie się sami, jakie pyszności można przyrządzić w kuchni :)

Książkę możecie znaleźć TUTAJ
 Inne książki z tej serii KLIK





Komentarze

  1. Ja bardzo lubię mięso, więc pewnie skorzystałabym z przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe, ciekawe.. Tylko mocno mi się coś tekst na chrome rozjechał..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jakoś nie mogę przekonać się do książek kucharskich. Co nie zmienia faktu, że mięsne potrawy przygotowuje dosyć często 🕛

    OdpowiedzUsuń
  4. Zielonego groszku nie lubię, ale wszystkie inne składniki to moje smaki :) Chętnie skorzystam z tego przepisu :) Książek kucharskich mam kilka i szczerze mówiąc rzadko korzystam. Chyba w końcu wypadałoby to zmienić i zacząć znów coś fajniejszego gotować :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz