Bez dwóch zdań wiosnę czuć w powietrzu i... na naszych talerzach, ponieważ dziś na śniadanko dla mojej rodzinki przygotowałam pyszne omlety pełne warzyw z dodatkiem pokruszonego twarożku.
A oto przepis:
- 5 jaj
- szczypiorek
- pół czerwonej papryki
- łyżeczka groszku i/lub kukurydzy
- mały pomidor
- mała cebula
2 niewielkie ugotowane różyczki kalafiora
- 2 łyżki twarogu (ja użyłam półtłustego)
- przyprawy: sol, pieprz, słodka papryka w proszku, koperek, granulowany czosnek)
- 1 łyżka masła
Do miski wbiłam jajka i roztrzepałam widelcem, doprawiłam do smaku. Warzywa pokroiłam. Na rozgrzane masło wlałam jajka i smażyłam na niewielkim ogniu pod przykryciem. Gdy białko zaczęło się ścinać na jedną połówkę wyłożyłam warzywa, pokruszyłam twaróg i doprawiłam. Omlet złożyłam na pół i lekko docisnęłam. Jeszcze chwilę potrzymałam pod pokrywą i gotowe! Podawałam od razu gorące. Oczywiście polane keczupem :)
A Wy lubicie omlety? Może macie swoje ulubione?
Ja mam jeszcze kilka propozycji na podanie omletów :)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI taki jest, a raczej był :)
UsuńUwielbiam omlety, wytrawne i na słodko. Często robię, więc chętnie wypróbuję i Twój.
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńz twarogiem jeszcze nie robilam, wyglada i brzmi super, to bedzie moj przepis na jutrzejsza niedziele
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńMmmmmmm pycha! Do zrobienia na niedzielny poranek. Myśle, że rodzina będzie zachwycona :)
OdpowiedzUsuńI najedzona :)
UsuńMniam, też bardzo lubię omlety. Podobne jadłam nie raz, tylko ja ich nie łamię w pół wg zasady, podaję na płasko :P
OdpowiedzUsuńU nas tak się przyjęło i tak nam najlepiej smakuje :)
UsuńPomimo że wolę jajecznicę Twój omlet wygląda super ☺
OdpowiedzUsuńDzięki. Jest też bardzo smaczny i sycący:) Daje energii na cały dzień:)
Usuń