Witajcie!
Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto jabłkowe z budyniem. Pulchne, delikatne, a przy tym bardzo, bardzo smaczne!
Dodatek cynamonu nada ciastu apetycznego charakteru!!!
SKŁADNIKI:
Na ciasto kruche:
- 3 szkl mąki tortowej
- 3/4 szkl. cukru kryształu
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego z dodatkiem cukru (ewentualnie + 2 łyżki cukru gdy budynie nie są słodzone)
- 1 l mleka 2%
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
Formę, w której będzie się piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
Łączymy ze sobą składniki na ciasto, wyrabiamy i dzielimy na 2 części.
Jedną wylepiamy dno formy. Nakłuwamy widelcem.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w średnią kostkę. Równomiernie wysypujemy na ciasto,
obsypujemy cynamonem i cukrem, jeśli nasze jabłka są kwaśne.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na jabłka, rozprowadzić równomiernie.
Z drugiej części ciasta odrywamy wakałeczki i rozkładamy na budyniu ( możemy je również rozwałkować i ułożyć na kremie). lekko nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto pieczemy 45-50 minut w temp. 200'C. Ja piekłam ciasto w babcinym prodiżu więc sprawdzałam ciasto przy pomocy patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, ewentualnie możemy na wierzchu zrobić esy-floresy z roztopionej gorzkiej czekolady!
SMACZNEGO!!!
:-)
Badzo lubię taki jabłecznik! Jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto - dawno go nie robiłam, ale mam identyczny przepis ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przypomnienie...zawita do nas na dniach :*
Oj, zjadłabym kawałek i to spory!
OdpowiedzUsuńMniam, jakie smakowite! Takie proste, domowe wypieki są najlepsze na długie jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować!
OdpowiedzUsuń