- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dziś przychodzę do Was z tradycyjnym schabowym :) Tak, wiem to żadna filozofia zrobić schaboszczaka. Uważam jednak, że te są bardzo smaczne, w żaden sposób gumowate kotlety. Zapraszam!
Skł:
- 5 plastrów schabu
- 2 jajka
- 8-10 łyżek bułki tartej
-3 łyżki mąki pszennej
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, przyprawa do mięs czerwona, granulowany czosnek,słodka papryka, ostra papryka
- mały kubeczek jogurtu naturalnego lub 2/3 szkl mleka
- 1/2 cebuli
- smalec do smażenia
Wykonanie:
Plastry schabu oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy z obu stron na kotlety i obsypujemy przyprawami. Przekładamy do miski lub głębszego talerza, obkładamy plastrami cebuli i zalewamy jogurtem lub mlekiem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wyjmujemy kotlety i kolejno umieszczamy w mące, jajku i bułce tartej Dobrze dociskając aby do mięsa przywarła panierka. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na mocnym ogniu. Pod koniec przykrywamy, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę trzymamy i gotowe!!!!
Kotlety podajemy gorące z gotowanymi ziemniakami i z surówką, bądź ulubionymi dodatkami: kaszą gryczaną, ryżem czy nawet z chlebem!
Smalec możemy zastąpić olejem, jednak uważam, że schabowe smażone na smalcu ma lepszy smak.
Mmmm...Pyszności! :)
Skł:
- 5 plastrów schabu
- 2 jajka
- 8-10 łyżek bułki tartej
-3 łyżki mąki pszennej
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, przyprawa do mięs czerwona, granulowany czosnek,słodka papryka, ostra papryka
- mały kubeczek jogurtu naturalnego lub 2/3 szkl mleka
- 1/2 cebuli
- smalec do smażenia
Wykonanie:
Plastry schabu oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy z obu stron na kotlety i obsypujemy przyprawami. Przekładamy do miski lub głębszego talerza, obkładamy plastrami cebuli i zalewamy jogurtem lub mlekiem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wyjmujemy kotlety i kolejno umieszczamy w mące, jajku i bułce tartej Dobrze dociskając aby do mięsa przywarła panierka. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na mocnym ogniu. Pod koniec przykrywamy, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę trzymamy i gotowe!!!!
Kotlety podajemy gorące z gotowanymi ziemniakami i z surówką, bądź ulubionymi dodatkami: kaszą gryczaną, ryżem czy nawet z chlebem!
Smalec możemy zastąpić olejem, jednak uważam, że schabowe smażone na smalcu ma lepszy smak.
Mmmm...Pyszności! :)
Komentarze
Prześlij komentarz