Dziś wspiąć kulinarny. Znudziły nam się już tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, dlatego postanowiłam przygotować kotleciki w trochę innej wersji - w wersji siekanej.
Do przygotowania kotletów potrzebujemy:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu Vege
- 1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 łyżka mąki
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa typu gryros,koperek, natka pietruszki
- olej do smażenia
Pierś oczyszczamy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy do dużej miski. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wsypujemy do miski. Na dużych oczkach tarki ścieramy ser, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Kotleciki są pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno, np. z sosem słodko - kwaśnym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz