Siekane kotlety z piersi kurczaka. - alternatywa dla tradycyjnych kotletów

 Dziś wspiąć kulinarny. Znudziły nam się już tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, dlatego postanowiłam przygotować kotleciki w trochę innej wersji - w wersji siekanej. 

 


Do przygotowania kotletów potrzebujemy:

 

- podwójna pierś z kurczaka

- 2 jajka

- 2 łyżki majonezu Vege

- 1/2 cebuli

2 ząbki czosnku 

- 10 dag startego żółtego sera

- 1 łyżka mąki

- ulubione przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa typu gryros,koperek, natka pietruszki

- olej do smażenia

Pierś oczyszczamy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy do dużej miski. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wsypujemy do miski. Na dużych oczkach tarki ścieramy ser, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

 

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Kotleciki są pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno, np. z sosem słodko - kwaśnym. 

 

Smacznego!


Komentarze