Placki ziemniaczane z cukinią i siemieniem lnianym - pyszne i szybkie!


Cukinia to warzywo, które w mojej kuchni jest obecnie na topie. Przyrządzam z jej dodatkiem lub na jej bazie wiele pysznych, szybkich i lekkich dań. Placki z ziemniakami i cukinią to jedne z naszych ulubionych. Ja do naszych placków dodaję jeszcze jeden składnik, którym jest siemię lniane. Dodaję je również do wielu innych potraw. 🙂 

 Tymczasem zapraszam na przepis na placki, którymi zajadają się u nas wszyscy! 


Składniki:


- 1/2 kg ziemniaków 
- 2 małe zielone cukinie
- 1 mała cebula 
- 2 ząbki czosnku
 - 1-2 łyżki siemienia lnianego
 -2 łyżki mąki
 - 2 jajka
- sól, pieprz, granulowana papryka słodka, koperek, przyprawa do ziemniaków 
- olejek rzepakowy do smażenia




Wykonanie:



  Ziemniaki i cukinię dokładnie myję. Ziemniaki obieram ze skórki i ścieram na tarce o małych oczkach do miski. Cukinie zostawiam że skórką i ścieram na tarce o dużych oczkach, odciskam z soku i dodaje do ziemniaków. Dzięki temu, masa nie będzie rzadka i placki nie będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekam i wrzucam do miski, dodaję mąkę, jajko, siemię lniane i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju i smażę na nim placki na rumiano z obu stron. Łyżka oleju na każdą porcję wystarczy. 😉 

 Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaję z sosem czosnkowo-jogurtowym, pomidorowym lub z samym jogurtem naturalnym. Najlepsze są jeszcze gorące, ale na zimno również świetnie smakują. 

SMACZNEGO! 🙂

 

Komentarze

  1. Kiedyś robiłam z samej cuknii, ale czasem wychodzą mi zbyt mokre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam ziemnuaczane, robolam z cukinii, ale żadne nue byly z siemieniem lninanym. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miele jestem ekspertem w plackach ziemniaczanych, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja czekam na własne cukinie o też robię placuszki cukiniowe! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam placki z cukinii!!! Jedno z moich ukochanych dań.

    OdpowiedzUsuń
  6. Córce robię placki cukiniowe. Uwielbia je!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wypróbuję Twój przepis, pierwsze placki z samej cukinii zakończyły się klapą, rozpadały się na patelni. Sprawdzę teraz Twoją propozycję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam placki ziemniaczane czy cukiniowe, ale nie lubię ich trzeć.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz