Dzisiaj będzie kulinarnie i na słodko!
Zapraszam na przepis ciasta, kruchego z budyniem i brzoskwiniami, które upiekłam na wczorajsze imieniny mojego męża 😊
Składniki:
kruche:
- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- aromat waniliowy
- 1łyżka śmietany 18%
masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 l mleka 2%
- 1 łyżka cukru
polewa:
- 50 g masła/ margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie kilka kostek czekolady, np. gorzkiej
- 1 łyżka mleka
dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
Składniki na ciasto mieszam w robocie. Dzielę je na dwie części i chowam na 30 minut do lodówki. W tym czasie robię masę: Budynie w proszku (ew. mąkę) wsypuję do szklanki mleka i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam szklankę z budyniem. Dokładnie mieszam i zagotowuję.
Wyjmuję ciasto z lodówki. Jedną częścią wykładam dno formy i nakłuwam widelcem.
Brzoskwinie z puszki kroję na mniejsze części i układam na cieście.
Na nie wylewam masę budyniową i równomiernie rozprowadzam.
Z drugiej części ciasta, odrywam kawałeczki i rozsypuję na kremie.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego do 180st. piekarnika i piekę ok 45-50 minut (monitoruję, sprawdzam patyczkiem). Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub polewam polewą. Tym razem, wybrałam drugą opcję.
Polewa: W rondelku rozpuszczam margarynę z cukrem, dodaję kakao, mleko i ewentualnie kilka kostek czekolady. Wszystko rozpuszczam. Wystudzoną polewą polewam ciasto i wstawiam do lodówki. Z racji, że ma krem, trzymam je cały czas w lodówce. Chłodniejsze, jest o wiele smaczniejsze! 😊
Dzięki czekoladzie, moja polewa nie jest zupełnie płynna. Gdy zastygnie, pozostawia grubszą warstwę, która przyjemnie chrupie i świetnie smakuje 😊
Ciasto jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach.
Polecam!
Moja mama robiła podobne, zawsze domownicy się nim zajadali :)
OdpowiedzUsuńZ budyniem to nie dla mnie, ale na pewno wszystkim smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Uwielbiam takie ciasta i często robię. Podoba mi się jak przygotowujesz polewę :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na pyszne ciastko :)
OdpowiedzUsuńA jak przygotować ciasto bez robota? Po prostu wymieszać, czy warto zachować jakąś kolejność?
OdpowiedzUsuńTak, można zagnieść ręcznie bez problemu. Ja żeby było szybciej korzystam z robota :) Na stolnice wysyp mąkę, dodaj pokrojone masło, wbija jajko o dodaj resztę składników :) Zagnieść w wałek, podziel na pół,włóż do dwóch woreczków i do lodówki :)
UsuńPrzepis chętnie wykorzystam, takie zestawienie smaków nam odpowiada, tylko polewę już odpuścimy. :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie. Nie moge przekonac się do brzoskwiń
OdpowiedzUsuńOjej, wygląda pysznie! Lubię takie ciasta z budyniem, choć owoce wydłubuję ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Na sobotę upiekę!
OdpowiedzUsuń