- Pobierz link
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Dziś zapraszam na pyszny wypiek, który z pewnością pojawi się na naszym wielkanocnym stole :) Jest to kakaowa babka wielkanocna z polewą i orzechami. Jest ona miękka, wilgotna, bardzo szybka w wykonaniu i naprawdę smaczna. Polewa rozpływa się w ustach, a orzechy przyjemnie chrupią :)
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 szkl. cukru/ ew. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub aromat do ciasta
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 2-3 łyżki kakao
Na polewę:
- pół kostki masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- odrobina wody
Dodatkowo:
- garść orzechów laskowych (oczyszczonych z łupin i skórek)
Wykonanie:
Suche składniki na ciasto wsypuję do miski, a więc w misce lądują: obie mąki, proszek, cukier waniliowy i kakao. Mieszam.
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mokre składniki mieszam w misie robota (tak jest mi wygodniej i szybciej, no i kuchnia jest czystsza :-D). Do żółtek wsypuję cukier i ucieram na gładką masę. Następnie stale miksując na średnich obrotach, dodaję mleko i olej. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dosypuję powoli suche składniki dalej miksując. Na koniec dodaję ekstrakt lub aromat do ciasta. Wszystko mieszam. Do masy dodaję stopniowo ubita pianę z białek i delikatnie miksuję do połączenia.
Ciasto przelewam do formy (u mnie sylikonowa) i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. (góra - dół) przez ok. 45-50 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto zostawiam do wystudzenia.
Orzechy rozdrabniam w blenderze.
Polewa:
Do rondelka wlewam odrobinę wody, dodaję masło lub margarynę i stale mieszając roztapiam. Następnie dodaję cukier wciąż mieszając. Gdy cukier już się rozpuści, wsypuję kakao i mieszam do rozpuszczenia. Nie zagotowuję jej, tylko podgrzewam. Gotową polewę studzę i dodaję rozdrobnione orzechy. Mieszam. Tak przygotowaną polewą obficie polewam babkę. Pozostawiam do wystudzenia.
Ciasto jest fantastyczne!
Niesamowicie smaczne, miękkie i wilgotne. Po prostu rozpływa się w
ustach. Zniknęła w ekspresowym tempie, czyli o czymś to świadczy,
prawda? :)
Polecam serdecznie i życzę smacznego! :-D
Komentarze
Wiesz co, czekoladowej jeszcze nie robiłam :) a moje dzieciaki uwielbiają wszystko co czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! a smakuje pewnie jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńAle mi smaka robisz! omnomnom
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! A przepis rzeczywiście wydaje się prosty, na pewno wypróbuje w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, aż chciałoby się ją zjeść!;-)
OdpowiedzUsuńU nas na Wielkanoc musi pachnieć drożdżami.
OdpowiedzUsuńBabkę zrobiłam według przepisu, ale niestety coś poszło nie tak i się nie dopiekła w środku, za to z zewnątrz, szczególnie z polewą czekoladowo-orzechową była pyszna!
OdpowiedzUsuń