Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki. W tym roku jarzynową sobie odpuściłam. Przygotowałam sałatkę, którą udekorowałam faszerowanymi jajkami odwróconymi farszem do dołu.
Sałatka wielkanocna z faszerowanymi jajkami
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo + 3 do faszerowania
- starty na dużych oczkach żółty ser
- 10 małych marynowanych pieczarek
- 4 średnie ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę, odsączone
-1/2 pokrojonej drobno czerwonej cebuli
- posiekany szczypiorek
- mały majonez ligt, vegański lub inny
- musztarda z curry (jeśli nie macie, to wymieszajcie musztardę z 1 łyżeczką przyprawy)
- puszka groszku odsączonego z zalewy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki na sałatkę mieszamy. Majonez łączymy z musztardą, doprawiamy i łączymy ze składnikami sałatki. Przekładamy do salaterki.
Farsz:
- żółtka z jaj ugotowanych na twardo
- 1/2 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
- szczypiorek
- 3-4 plasterki polędwicy miodowej lub szynki
2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz, przyprawa curry
- majonez
3 jajka przekraczamy na pół, wyjmujemy żółtka, które przekładamy do miski. Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy pozostałe składniki farszu i mieszamy je w misceczce. Dodajemy majonez i musztardę. Faszerujemy połówki białek. Układamy na sałatce farszem do dołu. Dekorujemy według uznania. Sałatkę wstawiamy do lodówki, żeby składniki "przegryzły się" ze sobą. Jest pyszna, świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Życzę smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz