"Czosnek. Uzdrawiająca moc" oraz "Kurkuma. Uzdrawiająca moc"

 Jesień rozgościła się na dobre. Robi się coraz chłodniej, temperatura spada. To także pora zachorować i przeziębień, dlatego warto zadbać o swoje zdrowie. Nie od dziś wiadomo, że czosnek posiada wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Mimo specyficznego zapachu, warto go spożywać.


Dziś pokażę Wam dwie ciekawe propozycje od Wydawnictwa RM (Współpraca reklamowa). Ich autorką jest pani Agata Lewandowska. 

Są to: "Czosnek. Uzdrawiająca moc" oraz "Kurkuma. Uzdrawiająca moc". Książki nie są obszerne (liczą po 128 stron każda). Jednak zawierają wiele ciekawych informacji na temat danych produktów. 


"Czosnek. Uzdrawiająca moc"

Autorka zwraca uwagę na właściwości czosnku nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Czosnek to roślina lecznicza, której spożycie ma pozytywny wpływ na poprawę odporności organizmu. Ma on działanie przeciwzapalne. Korzystnie działa na układ odpornościowy oraz florę jelitową. Działa korzystnie podczas leczenia chorób skóry, stawów, chorób układu krążenia, cukrzycy. 





Wszystkie informacje zawarte w obu publikacjach, autorka czerpała z badań naukowych. W publikacjach przeczytamy także o tym, komu czosnek nie jest wskazany, czy warto zażywać suplementy z czosnkiem, czy można spożywać czosnek zażywając inne leki. Oprócz tego, znajdziemy wiele smacznych przepisów kulinarnych z czosnkiem w roli głównej. 


"Kurkuma. Uzdrawiająca moc" 


Ta książka wzbudziła u mnie większe zainteresowanie. Głównie dlatego, że o właściwościach kurkumy, wiedziałam naprawdę niewiele. To była bardzo ciekawa i inspirująca lektura, z której wyniosłam naprawdę sporą wiedzę. 



Kurkuma do nie tylko przyprawa o ciekawym walorze smakowym, ale też korzystnym dla zdrowia. Zawarta w kurkumie kurkumina, posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Substancja ta ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, Zwalcza wirusy, bakterie (np. Escherichia coli, wywołujących zatrucie pokarmowe), wirusy i grzyby. Pomaga w walce z miażdżycą, cukrzycą chorobami stawów, astmą, chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworami.

 Należy jednak uważać podczas dowolnego łączenia leków z kurkumą. Nie wolno również zastępować leków przepisanych przez lekarza kurkumą. Warto skonsultować się wtedy z lekarzem prowadzącym leczenie.



W tej publikacji nie zabraknie wielu smacznych przepisów z wykorzystaniem kurkumy. Bardzo ją lubię, dodawałam ją do wielu dań, ale też koktajli. Dzięki niej jest pysznie!

Obie lektury są bardzo wartościowe. Warto wprowadzić oba składniki (czosnek i kurkumę) do swojej diety. Nie tylko ze względów smakowych dań, ale przede wszystkim z myślą o poprawie swojego zdrowia, wzmacnianiu odporności.


Za egzemplarze dziękuję 

Wydawnictwu RM



Komentarze

  1. Dodaje czosnek do potraw. Lubię jeśli nie ma go za dużo

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek i Kurkuma u mojej babci na przeziębienie zawsze się sprawdzały! Jednak natura to natura.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz