"Ciasta i desery. Krok po kroku", Marianne Magnier-Moreno

 Kto lubi piec ciasta, ręka do góry! Ja uwielbiam, choć przyznam Wam, że większą radość sprawia mi sam proces przygotowania i pieczenia, niż jedzenia. Inspirację czerpię z Internetu, moich przepiśników. Często sama wymyślam i eksperymentuję w kuchni i wymyślam przepisy. 

Lubię też testować przepisy z książek kucharskich, a mam ich kilka. Ostatnio moją półeczkę z książkami kucharskimi, uzupełniłam o kilka nowych pozycji. 


"Ciasta i desery krok po kroku"


Autor: Marianne Magnier-Moreno

Wydawnictwo: RM (Współpraca reklamowa)


Ta książka jest fantastyczna. Niezwykłe jest w niej to, że etapy przygotowania ciast i deserów, ilustrują realne zdjęcia. Oczywiście, pod zdjęciami zamieszczono w ramkach listę potrzebnych składników oraz wykonanie krok po kroku. Jednak to, co od razu rzuca się w oczy, to zdjęcia. Z miejsca miałam ochotę wypróbowanie kilku przepisów. A jakie wypieki i desery znalazły się w książce?


W spisie treści znajdziemy: Kremy i sosy, proste przepisy na proste ciasta, ciasta różne, ciasteczka, tarty. Moją uwagę zwróciły m.in.: mus czekoladowy, lukier czekoladowy (nie przypominam sobie, abym taki jadła), rolada z dżemem, deser "Charlotte", Scones, czyli kruche bułeczki, czy tartaletki z kiwi i bezą.



Jeśli lubicie piec, albo chcecie się nauczyć tej umiejętności, ta książka kucharska jest dla Was. Każdy przepis jest czytelny i wygląda naprawdę na prosty i łatwy w przygotowaniu. Sama przekonam się o tym niedługo, ponieważ będę piekła ciasto z książki według zawartego w niej przepisu. Trzymajcie kciuki za efekt. 😊




Z pewnością na blogu oraz Instagramie pokażę, jak mi wyszły i napiszę, jak smakowały.

Książkę pt. "Ciasta i desery krok po kroku", zamówicie na stronie Wydawnictwa RM TUTAJ.


Za egzemplarz

dziękuję

Wydawnictwu


Komentarze

  1. Świetnie wygląda, ale powiedz proszę jak jest z przepisami? Są precyzyjne (np. jest powiedziane jaką śmietanę użyć) i dokładne?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz