"Jednorożec", Rafał Glina

KUCHNIA BEZWZGLĘDNA, Joshua Weissman - RECENZJA

 Uwielbiam książki kulinarne i chętnie sięgam po nowości w poszukiwaniu ciekawych przepisów na pyszne dania.

Posiadam kilka naprawdę fantastycznych publikacji, z których korzystam regularnie. Wiele przepisów znam już na pamięć. 


Mój najnowszy nabytek to "Kuchnia bezwzględna", którą napisał Joshua Weissman, charyzmatyczny szef kuchni, który mówi stanowcze "Nie" daniom typu instant.  Książkę wydało Wydawnictwo Znak. Weissman jest również twórcą kanału na YouTube, na którym pokazuje publiczności swoje fenomenalne, kulinarne pomysły. Publikacja swoją premierę miała 27 kwietnia 2022 roku.



Publikacja "Kuchnia bezwzględna" prezentuje się naprawdę imponująco. Posiada twardą oprawę, ma duży format. Natomiast to jej wnętrze jest najciekawsze. Joshua Weissman zamieścił w książce kilkadziesiąt przepisów, którym towarzyszą cudowne zdjęcia. Wyglądają tak zachęcająco, że na ich widok cieknie ślinka.



Znajdziemy tu takie kategorie dań, jak: To, co powszednie, od zera (majonez, ketchup, bulion, pesto, mozzarella, masła ocherchowe, proste dżemy), Chleby i dania mączne od zera (zakwas, podstawowy chleb na zakwasie, muffiny angielskie, bułki do burgerów i kanapek, słynne ciasto uniwersalne Weissmana, ciasteczka maślane), Śniadanie (idealne jajko na miękko, jajka sadzone w palonym maśle, tost cynamonowy, tosty francuskie, pankejki z ricottą), Przystawki lub przekąski (paluchy preclowe, czosnkowy dip z ubitej ricotty, deska serów dla każdego, tost z jajkiem i awokado), Ryby (ryba w piwnym cieście, rybne tacos, filet z łososia pod kruszonką), Mięso (stek idealny, kurczak w parmezanie, pieczony kurczak, nuggetsy z kurczaka, kurczak katsu), Makarony i kanapki (gnocchi z pesto, carbonara, kanapka kubańska, tosty z serem, smash burger), Warzywa i sałatki (smażona brukselka, sałatka Cesar twojego życia, sałątka Cobb), Zupa (zupa z pieczonych grzybów z dodatkiem czosnkowego kremu chantilly, pomidorowa, zupa z tortillą i szarpanym kurczakiem), Desery (najprostsze ciasto czekoladowe, bułeczki w karmelu, tarta limonkowa, tiramisu, ciastka orzechowe).



Tekst jest bardzo czytelny, a całość świetnie rozplanowana. Na jednej stronie mamy przepis z komentarzem słynnego kucharza, natomiast na drugiej stronie zamieszczono duże zdjęcie gotowego dania.



Zaznaczyłam sobie kilkanaście przepisów, które chcę sprawdzić w mojej kuchni. Już mogę Wam napisać, że nuggetsy, sałatka Cobb, tosty z serem  czy ryba w piwnym cieście są po prostu poezją!



Jeśli kochacie gotować, lubicie smacznie zjeść, albo znacie kogoś, dla kogo kulinaria to prawdziwa pasja, to polecam Wam publikację Joshu'y Weissmana pt. "Kuchnia bezwzględna". Bardzo ładnie wydana, sprawdzi się idealnie na prezent. Jestem pewna, że będziecie z niej często korzystać, ale też się nią inspirować. 


Publikację Joshu'y Weissmana pt. "Kuchnia bezwzględna"oraz informacje szczegółowe na jej temat, znajdziecie na stronie Wydawnictwa Znak >>>TUTAJ.



Za egzemplarz dziękuję 

Wydawnictwu Znak.

Komentarze