Dzisiaj propozycja na bezmięsny obiad, czyli kotlety jajeczne. W moim rodzinnym domu najczęściej mama robiła takie danie najczęściej w piątki. Teraz ja przygotowuję takie kotlety dla moich bliskich, choć raczę ich tym daniem nie tylko w piątki. 😉 Kotlety są naprawdę smaczne, wszyscy je lubimy, natomiast mój Tosiek je uwielbia! 🙂
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 10 dag żółtego startego sera
- 2 łyżki bułki tartej + do panierki (można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi)
- szczypiorek
- sól, pieprz przyprawa do ziemniaków
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Jajka na twardo kroję w kostkę lub rozdrabniam widelcem i wrzucam do miski. Wbijam surowe jajko, starty ser i posiekany szczypiorek. Wsypuje bułkę tartą lub płatki owsiane. Doprawiam do smaku i mieszam.
Z masy formuję kotlety, obtaczam w tartej bułce lub zmielonych płatkach i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Kotlety możemy podać z sosem pomidorowym lub czosnkowo-jogurtowym.
Smacznego! 🙂
Wygladają pysznie u nas takie kotleciki serwują w szkole córki.
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńSama też odbiłam kotlety jajeczne, ale bez sera, a myślę, że to świetny dodatek.