Uwielbiam domowe ciasta, szczególnie takie, których przygotowanie nie zajmuje mi wiele czasu. Dziś podzielę się przepisem na jedno z takich ciast. Jest nim ciasto kakaowe z borówkami na zewnątrz i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Jest bardzo aromatyczne, a co najważniejsze, jest po prostu pyszne!
Składniki:
- 2 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
-1 szklanka jogurtu naturalnego lub mleka
- 3/4 szkl.oleju rzepakowego
- opcjonalnie aromat rumowy do ciast
- tabliczka gorzkiej czekolady
-borówki
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cynamon i kakao. Mieszamy. Dolewamy mleko, olej, wbijamy jajka i ewentualnie dodajemy aromat. Gorzką czekoladę siekamy na kawałki, wrzucamy do ciasta i ponownie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp.180 st. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch wysypujemy owoce borówek. Ciasto pieczemy przez ok. 35 min do 40 (ja sprawdzam patyczkiem). Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy i obsypujemy cukrem pudrem. Ciasto możemy przygotowywać z wieloma innymi sezonowymi owocami. Możemy je polać lukrem, polewą lub zostawić tak, jak jest. Świetnie sprawdzi się do kawy, jak i podczas wizyty niezapowiedzianych gości, ponieważ przygotowuje się je naprawdę szybko. 🙂
Życzę smacznego!
Do kawy jak znalazł, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek do kawki ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno by na posmakowało.
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z Twojego przepisu.
O mam trochę borówek i mnóstwo czekolady, zrobię dzisiaj
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastem czekoladowym, ale Twój przepis zachęca do przygotowania na niedzielne popołudnie 😉
OdpowiedzUsuńKurde ale bym teraz zjadła coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńSzybkie I smaczne to coś dla mnie. Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń