Dziś zapraszam na wielkanocne kruche przekładane ciasteczka. Moje mają kształty typowo świąteczne: są jajeczka, zajączki, kurczaczki. Zrobiłam je w dwóch wersjach: jedne to przekładane dżemem morelowym jajeczka oblane białym lukrem oraz same ciastka, oblane polewą czekoladową, obsypane kolorową posypką.
Przepis ten możecie wykorzystać na różne okazje i wycinać swoje wzory.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukry
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- dżem morelowy
- ew. aromat śmietankowy do ciasta
Lukier:
- 1 białko jaja
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kakao
- kolorowa posypka
Dodatkowo:
- wałek do ciasta
- wałeczki ozdobne
- foremki do ciastek w kształcie: jajka, zajączka, kurczaczka, itp.
- mała nakrętka od butelki
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników. Wbijamy jajka, dodajemy masło i ewentualnie aromat. Ciasto zagniatamy, formujemy w kulę. Zawijamy w folię i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5-1 cm grubości. Wycinamy wzory ciasteczek.
Jeśli wycinamy jajeczka na przekładane ciasta, w połowie porcji, wycinamy otworki za pomocą nakrętki.
Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku, przez ok.8 - 10 minut.
Studzimy.
Szykujemy lukier: w tym celu ucieramy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W lukrze moczymy ciastka z dziurkami. Pozostawiamy do wystudzenia (ja włożyłam ciastka do lodówki).
Całe ciasteczka w kształcie jajek, smarujemy dżemem i przykrywamy ciastkami z lukrem.
Gotowe!
Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, stale mieszając. Dodajemy kakao. Mieszamy i studzimy.
Maczamy w niej pozostałe ciasteczka i obsypujemy posypką.
najlepiej ciasteczka odłożyć, aby się "przegryzły". Są kruche, aromatyczne, po prostu pyszne!
Spróbujcie i sami się przekonajcie!
😊
Piękne ciasteczka.
OdpowiedzUsuńZamiast morelowego dzemu, użyje innego.
Oczywiście. 😉 Ja dałam taki, żeby przypominał żółtko jaja 😊
UsuńPyszńy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejszy 😊
UsuńNa takie ciasteczka zawsze chętnie się skuszę. :)
OdpowiedzUsuńA ja tak się staram słodycze ograniczać :) Polewą mnie kupiłaś ;)
OdpowiedzUsuńWersja z lukrem aż się prosi, by ją zjeść!
OdpowiedzUsuńWyglądaja przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszą być smakowite! Poza tym zawsze chciałam wypróbować taki wałek bo efekt jest super i bardzo łatwy do osiągnięcia.
OdpowiedzUsuńU nas też ciasteczka będą się przygotować, syn zapowiedział, że to on będzie szalał w kuchni. :)
OdpowiedzUsuń