PYSZNE CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI


Dzisiaj będzie kulinarnie i na słodko!

Zapraszam na przepis ciasta, kruchego z budyniem i brzoskwiniami, które upiekłam na wczorajsze imieniny mojego męża 😊


Składniki:


kruche:

- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka 
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- aromat waniliowy
- 1łyżka śmietany 18%

masa budyniowa:

 - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
- 1 l mleka 2%
-  1 łyżka cukru

polewa:

- 50 g masła/ margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie kilka kostek czekolady, np. gorzkiej
- 1 łyżka mleka

dodatkowo:

 - puszka brzoskwiń 



Wykonanie:
 
Składniki na ciasto mieszam w robocie. Dzielę je na dwie części i chowam na 30 minut do lodówki. W tym czasie robię masę: Budynie w proszku  (ew. mąkę) wsypuję do szklanki mleka i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko zagotowuję  i wlewam szklankę z budyniem. Dokładnie mieszam i zagotowuję. 

Wyjmuję ciasto z lodówki. Jedną częścią wykładam dno formy i nakłuwam widelcem. 

 

Brzoskwinie z puszki kroję na mniejsze części i układam na cieście. 

 

Na nie wylewam masę budyniową i równomiernie rozprowadzam. 


Z drugiej części ciasta, odrywam kawałeczki i rozsypuję na kremie.





Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego do 180st. piekarnika i piekę ok 45-50 minut (monitoruję, sprawdzam patyczkiem). Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub polewam polewą. Tym razem, wybrałam drugą opcję.




Polewa: W rondelku rozpuszczam margarynę z cukrem, dodaję kakao, mleko i ewentualnie kilka kostek czekolady. Wszystko rozpuszczam. Wystudzoną polewą polewam ciasto i wstawiam do lodówki. Z racji, że ma krem, trzymam je cały czas w lodówce. Chłodniejsze, jest o wiele smaczniejsze! 😊
 

Dzięki czekoladzie, moja polewa nie jest zupełnie płynna. Gdy zastygnie, pozostawia grubszą warstwę, która przyjemnie chrupie i świetnie smakuje 😊




 Ciasto jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach. 



 Polecam!



Komentarze

  1. Moja mama robiła podobne, zawsze domownicy się nim zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z budyniem to nie dla mnie, ale na pewno wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis :) Uwielbiam takie ciasta i często robię. Podoba mi się jak przygotowujesz polewę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis na pyszne ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak przygotować ciasto bez robota? Po prostu wymieszać, czy warto zachować jakąś kolejność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zagnieść ręcznie bez problemu. Ja żeby było szybciej korzystam z robota :) Na stolnice wysyp mąkę, dodaj pokrojone masło, wbija jajko o dodaj resztę składników :) Zagnieść w wałek, podziel na pół,włóż do dwóch woreczków i do lodówki :)

      Usuń
  7. Przepis chętnie wykorzystam, takie zestawienie smaków nam odpowiada, tylko polewę już odpuścimy. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda apetycznie. Nie moge przekonac się do brzoskwiń

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, wygląda pysznie! Lubię takie ciasta z budyniem, choć owoce wydłubuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz