Pyszne dwukolorowe wafle, które znikają bardzo szybko z talerzyka! Robię je raz na jakiś czas, najczęściej na święta lub większe okazje. Polecam przepis. Jeśli liczysz kalorie - przejdź do innego wpisu 😉
Ja jestem zdania, że raz na jakiś czas, można sobie pozwolić na więcej. 😉
SKŁADNIKI:
- opakowanie wafli
- 1,5 kostki masła lub margaryny
- 2,5 szkl. mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
WYKONANIE:
Na początku, w garnuszku podgrzewam mleko i rozpuszczam w nim cukier, co jakiś czas mieszając. Zdejmuję z ognia i studzę.
W mikserze ucieram masło, stopniowo dodając wystudzone mleko. Następnie wsypuję partiami mleko w proszku i miksuję. gdy wszystkie składniki mam połączone, dzielę masę na dwie części, do jednej dodaję kakao i mieszam do uzyskania jednolitej, ciemnej masy.
PRZEKŁADANIE:
Na pierwszego wafla rozsmarowuję połowę ciemnej masy. Kładę drugi wafel i lekko dociskam. Teraz rozprowadzam całą jasną masę. Układam na niej kolejnego wafla i lekko dociskam.Na koniec wykładam resztę masy kakaowej i przykrywam ostatnim waflem. Tak przygotowane wafle zawijam w opakowanie po waflach i lekko dociskam deską do krojenia. Wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wafle są naprawdę smaczne. Świetnie sprawdzą się do niedzielnej popołudniowej kawy. Będą również dobrą słodkością na święta.
POLECAM!
😊
Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńoj to musi być pyszne :D spróbujemy
OdpowiedzUsuńTwoje wafle przypominają mi dom, święta gdy jeszcze żyła moja babcia. Robiły wraz z moją mamą właśnie takie wafle, choć eszcze bardzie kaloryczne bo z masą krówkową :) Pycha!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńMniam, też takie uwielbiam i nie raz robiłam ;-)
OdpowiedzUsuńJa muszę ograniczyc słodycze, bo ostatnio za bardzo mnie ponosi :P
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, babcia zawsze robiła wafle :)
OdpowiedzUsuńTo musi być niebo w gębie 😍
OdpowiedzUsuńoo moj smak dzieciństwa- Babcia co sopbote taki robiła- dzięki za przepis skorzystam na 100%
OdpowiedzUsuń