Muffinki to bardzo wdzięczny wypiek. Można zrobić je praktycznie w każdej chwili i o każdej porze. Nie wymagają wielu nakładów pracy. Bazując na sprawdzonym podstawowym przepisie, możemy wykorzystywać i łączyć dodatki według własnych preferencji smakowych i upodobań. Dziś zapraszam Was na pyszne, aromatyczne muffinki truskawkowe.
Takie muffinki możemy przygotować do szkoły, pracy, zabrać na spacer, podróż samochodem lub piknik :) Polecam ten przepis :)
Składniki:
Składniki suche:
- 2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru (ja dałam mniej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka 2%, jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru
- 1/2 szkl. oleju kokosowego
- 2 jajka
- zapach śmietankowy do ciasta (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- truskawki
- cukier puder do posypania babeczek
Wykonanie:
Do miski wsypujemy suche składniki: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek i szczyptę soli. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy składniki mokre: mleko, olej, roztrzepane jajka, ewentualnie aromat do ciasta. Mieszamy.
Do suchych składników wlewamy mokre i wszystko razem mieszamy (nie musi być dokładnie, mogą być grudki).
Foremki do muffinek wypełniamy ciastem do 3/4 jej wysokości a na sam wierzch układamy truskawki. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20-25 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek i obsypujemy cukrem pudrem.
Babeczki zawsze się udają i są bajecznie smaczne. No i ten zapach... Spróbujcie i przekonajcie się sami! :)
Życzymy smacznego!
:)
Mniam... pychotka... uwielbiam wypieki z jabłkami i właśnie też z truskawkami :-)
OdpowiedzUsuńTakie sezonowe wypieki są najlepsze.
OdpowiedzUsuńJakoś mi nigdy ładne muffinki nie chcą wyjść :( Za to babka marmurkowa zawsze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńMuffinki uwielbiam głownie za to, że bardzo prosto się je robi - nawet mi wychodzą :) z truskawkami jeszcze nie robiłam, ale na pewno spróbuję bo wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń