Robimy je zawsze, kiedy mamy ochotę na coś smacznego i niewymagającego szczególnej otoczki przygotowawczej :) Zapiekane bułeczki są szybkie, smaczne i sycące. Idealne na śniadanie lub kolację bądź jako przystawka na imprezę lub dla niespodziewanych gości. U nas zawsze się sprawdzają. Modyfikujemy dodatki, choć mamy też stałą wersję takich bułeczek. Moje ulubione to te, na bułce grahamce lub bułce pełnoziarnistej, z pomidorami i serem feta, ale dziś inna wersja :). Chrupiące, ciepłe i aromatyczne... Po prostu pycha!
SKŁADNIKI:
- ok. 5 bułeczek (wyjdzie nam z nich 10 zapiekanek)
- 1 cebula
- odrobina masła
- 5-6 dużych pieczarek
- ok. 100g żółtego sera
- 1- 2 średnie pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- kilka plasterków szynki
-sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany do smaku
- keczup
Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, to samo robię z serem. Cebulę drobno siekam. Na patelni rozpuszczam masło i dodaję cebulę, którą lekko rumienię. Następnie wrzucam pieczarki. Mieszam. Woda z nich musi odparować. Gdy są usmażone, odstawiam do wystudzenia. Pomidory kroję w plasterki, koktajlowe na połówki.
Bułeczki kroję na pół. Na każdą połówkę kładę usmażone z cebulką pieczarki lekko posypując oregano. Następnie układam kawałki wędliny, pomidory. Wszystko posypujemy startym serem i doprawiamy do smaku.
Zapiekane bułki pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podajemy z keczupem i wcinamy jeszcze gorące. Takie smakują najlepiej :) A oto nasze wersje :
Życzę smacznego! :)
znamy i lubimy - osobiście lubię zarówno z pieczarkami jak i bez. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu śniadania czy kolację. Często robię podobne :-)
OdpowiedzUsuńOjej, ale mi skala zrobiłaś! Dawno nie jadłam takich, a bardzo je lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie zapiekanki.
OdpowiedzUsuń