Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na niezwykle smaczne ciasto z truskawkami, przykrytymi kruchymi plackami, nazwanymi wysepką. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i gdy tylko rozpoczyna się na nie sezon, wykorzystuję ten czas na maksa! Truskawkowy czas się skończył, ale od czego jest zamrażarka :) Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci, a ciasto jest naprawdę pyszne :) Do tego ciasta możemy wykorzystać owoce sezonowe świeże lub mrożone. Tak w jednej, jak i w drugiej wersji ciasto jest smakowite :)
Składniki:
- 3 szkl. mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szkl. cukru kryształu lub cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2-3 łyżki śmietany
- truskawki świeże lub mrożone
Do misy robota umieszczam wszystkie składniki ciasta oprócz truskawek. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część na pół godziny chowamy do zamrażarnika, a większą wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto może się lepić, ale nie przejmujcie się. Wystarczy dociskać je dłońmi obsypanymi mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy owoce. Jeśli truskawki są małe, wykładamy je w całości. Jeśli są duże, wtedy możemy podzielić je na połówki lub ćwiartki.
Z pozostałej mniejszej części ciasta, robimy wysepki. Odrywamy po kawałku i rozpłaszczamy w dłoniach tworząc placki. Układamy je na owocach w odstępach. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. Wystudzone obsypujemy cukrem pudrem, ale i bez niego ciasto jest smaczne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Smacznego!
Lubię takie zwykłe ciasta z owocami :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię :)
Usuńuwielbiam takie kruche ciasta z owocmi, znikają u mnie w domu w mgnieniu oka
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo :) Czasami mąż nie może się powstrzymać i wcina jeszcze ciepłe ciasto :)
UsuńFajny przepis :). Na pewno wypróbuje :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
zakladkadoksiazek.pl
Cieszę się :)
UsuńMięciutkie owoce i do tego chrupiący wierzch- fajny przepis. Lubie takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie! Ciasto palce lizać :)
UsuńBardzo lubię ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTo ja się do Ciebie wpraszam na to obłędne ciacho :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, zapraszam :)
UsuńAle bym jadła, ajj!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńWygląda cudnia pewnie szybko znika ze stołu ja upiekłam szarlotke w piątek w sobote już nie było ;) łasuchy
OdpowiedzUsuńTo u mnie dokładnie na tej samej zasadzie :) Wypieki znikają w moim domu bardzo szybko :)
UsuńPrzepysznie wygląda, muszę spróbować wersję ze śliwkami.
OdpowiedzUsuń