Dziś zapraszam na pyszne baaardzo czekoladowe ciasto "MURZYNEK".
Jest taki smaczny i aromatyczny, że po prostu brak mi słów! No i ta polewa....Mmmmm... :)
Moi panowie (zarówno ten duży, jak i ten mniejszy) go uwielbiają :)
Oto składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 1/2 szkl. cukru
- 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
- kostka masła (ew.margaryny)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- zapach do ciasta rumowy lub migdałowy
Do garnuszka wkładamy masło/ margarynę, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Na wolnym ogniu wszystko rozpuszczamy stale mieszając i zagotowujmy. Studzimy. Odlewamy ok. pół szklanki. To będzie nasza polewa.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać ją stopniowo do wystudzonej czekoladowej masy i lekko ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucieramy na gładkie ciasto dodając aromat. Białka dodajemy stopniowo i łączymy z ciastem delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piec 50-55 min. w 180'C.
Wystudzone polać polewą. jak widać pół szklanki to i tak za dużo dla naszego ciasta, ale zapewniam, że żadna jej kropelka się nie zmarnowała :)
Aż ślinka cieknie ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam. Ciasto zniknęło w baaardzo szybkim tępie :)
UsuńZ murzynkiem mam miłe wspomnienia... Jak mój tata żył to potrafił od tak w wolnej chwili gdy były akurat składniki szybko upiec to ciasto :-)
UsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie. Pieczenie ciast jest moja słaba strona jednak xp
OdpowiedzUsuńOstatnio mnie wzięło na pieczenie i gotowanie, murzynka mam w planie, więc wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń