Ciasta, które darzę największą miłością, to oczywiście serniki. Dziś dzielę się przepisem (dawno ich nie było) na sernik krakowski, który upiekłam do urodzinowej kawy ( już mi stuknęła 30-tka!). Wszystkim ciasto bardzo smakowało i szybko zniknęło z patery.
Sernik jest wilgotny, aromatyczny, a przede wszystkim pyszny tak, że palce lizać!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- kostka zimnego masła
- 2 jajka
- 2/3 szkl. cukru (ja dałam mniej)
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- aromat pomarańczowy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, drugą wyłożyć formę, ponakłówać widelcem i podpiec 15 min. w nagrzanym piekarniku.
Masa serowa:
- twaróg w wiaderku (ale można wykorzystać twaróg w kostkach wtedy potrzebujemy ich ok. 4-ech, zmielonych 3x)
- 2 łyżki masła
- 6 jaj (oddzielić białka od żółtek)
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- kandyzowana skórka pomarańczy
- rodzynki (jak kto lubi, my ich nie lubimy więc ich nie dodałam)
- 2/3 szkl. cukru (dałam mniej)
Żółtka utrzeć z cukrem.
Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo twaróg, budyń w proszku, aromat oraz skórkę pomarańczy. Wymieszać i wyłączyć mikser.
Białka ubić na sztywną pianę...
... i powoli łączyć ją z masą serową drewnianą łyżką (rada mojej babci :) ).
Wsypujemy jeszcze trochę skórki i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski o szerokości ok. 1cm i układać na masie kratę.
Posmarować ją roztrzepanym jajkiem. Sernik piec ok 60 minut.
Gdy wystygnie, polać obficie lukrem.
Lukier:
- cukier puder
- gorąca woda
- sok z cytryny lub pomarańczy
Dokładnych proporcji nie podam, ponieważ zawszę robię go "na oko". Cukru ma być więcej niż wody. Ucieramy i ucieramy, aż pozbędziemy się grudek, a lukier będzie gęsty, jednolity i lśniący :)
Jeszcze lukier nie zastygł, a już sernik znalazł pierwszego smakosza. Mąż odkroił kawałek :) ale dzięki temu mogłam się przekonać jak sernik się prezentuje w środku i poczuć ten fantastyczny aromat! :)
Polecam wypróbować mój przepis.
Życzę smacznego!
Wygląda apetycznie. Jeszcze tylko mi tu rodzynek brak :-p
OdpowiedzUsuńI taki był. My nie lubimy rodzynek, więc ich nie dodawałam. Zamiast nich do masy serowej dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową :)
UsuńUwielbiam serniki A ten wygląda obłędnie smacznie.
OdpowiedzUsuńJa też za nimi przepadam! Ten wyszedł naprawdę smacznie! 😉😊
UsuńLubię serniki, zwłaszcza takie wilgotne. Z chęcią wykorzystam Twój przepis i przygotuje go na rodzinna imprezkę.
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę udanego wypieku!😉
UsuńMimo, że serników nie lubię - ten nawet mnie kusi!
OdpowiedzUsuńNaprawdę? Jesteś pierwszą osobą, która mówi mi, że nie lubi sernika. 😉Może to nieskromnie zabrzmi, ale myślę, że ten by Ci posmakował😊
Usuń