Witajcie!
Zapraszam na KOCIE OCZKA - przepyszne kruche ciasteczka przełożone marmoladą. Kiedy byłam mała, były to ulubione ciastka mojej rodziny. Babcia albo mama piekły je często i dużo, ponieważ bardzo szybko znikały z talerzy!
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 jajko + 1 żółtko
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- kostka zimnego masła/ margaryny/ smalcu
- aromat waniliowy lub cytrynowy
Ponadto:
- marmolada truskawkowa
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć do woreczka i schować na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wycinać kółka (parzysta liczba ciastek). W połowie z nich zrobić dwa otwory (oczka) np. za pomocą słomki do pici :)
Ciasteczka ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 180'C.
Kiedy ciasteczka wystygną, część bez otworków smarujemy marmoladą. Ciasteczka z oczkami posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na te z marmoladą lekko dociskając.
Ciasteczka można jeść od razu, jednak dobrze, gdy trochę odleżą "swoje", są wtedy jeszcze smaczniejsze!
Polecam!!! :)
smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMojego również 😊
UsuńMój mąż lubi kruche ciasteczka, a ten przepis wydaje się łatwy.
OdpowiedzUsuńTak, jest bardzo prosty 😉
UsuńPamietam takie ciasteczka z dzieciństwa - bardzo je lubiłam. Moja Babcia je robiła, zawsze w środku była pyszna, domowa marmolada i sporo cukru pudru. Fajnie, że przypomniałaś ten przepis ❤️
OdpowiedzUsuńMoja babcia również robiła. Zawsze wychodziło ich bardzo dużo.😊A ten zapach unoszący się podczas pieczenia...no po prostu magia!
UsuńWitam. Czy te ciasteczka są mocno kruche? Szukam takiego przepisu i nic mi nie odpowiada, dopiero u Pani na stronie wyglądają na te idealne 😊
OdpowiedzUsuńCzy ta śmietana ma być kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńSmietana 18% kwaśna, przynajmniej moja babcia zawsze taką dodawała. Są kruche, ale nie sypknie. Takie delikatne bardziej.
Usuń