HEJ!
DZIŚ WITAM SIĘ Z WAMI KULINARNIE!
CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA, ZASTANAWIAMY SIĘ CO PODAĆ NA WIGILIJNY STÓŁ.
U MNIE DANIA SĄ TRADYCYJNE, NO... MOŻE POMIJAJĄC KUTIĘ - NIGDY SIĘ TEGO U NAS NIE JADŁO.
ZA TO JEST BARSZCZYK Z USZKAMI, PIEROGI Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ, SAŁATKA WARZYWNA, KOTLETY GRZYBOWE I RYBY POD RÓŻNĄ POSTACIĄ.
NIEZMIENNA JEST U NAS RYBA PO GRECKU I DZIŚ CHCĘ PODZIELIĆ SIĘ Z WAMI MOIM PRZEPISEM NA NIĄ.
SKŁ:
- 2kg ryby bez ości (mintaj, mirun)
- 2 jajka
- mąka
SOS:
- 2 średnie cebule
- ok. 1/2 kg marchwi
- 1seler
- 1 szkl. oleju + olej do smażenia ryby
- 2 łyżeczki musztardy
-sól, pieprz, kucharek, czosnek granulowany, przyprawa do ryb, słodka papryka
- mały koncentrat pomidorowy
-1,5 szkl. wody przegotowanej
- szczypta cukru
WYKONANIE:
Rybę kroimy na kawałki doprawiamy z obu stron solą pieprzem i przyprawą do ryb. Z jajek i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Maczamy w nim rybę i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Układamy na półmisku. Cebule kroimy w kostkę lub piórka i szklimy w garnku. Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka z cebulą+ 1szkl. oleju i wodę. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 30min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie+ musztardę i koncentrat, doprawić
do smaku. Pozostawiamy do wystudzenia.
Na dno naczynia wykładamy sos, na niego układamy kawałki ryby, którą zakrywamy sosem.
Wierzch możemy udekorować wg uznania, np. kwiatkami wyciętymi z ugotowanej marchewki :)
ŻYCZĘ WAM SMACZNEGO!!!
Ja bardzo lubię rybę po grecku i muszę powiedzieć, że najchętniej to jadałbym dania rybne dość regularnie. W sumie wiem jak bardzo ważna jest sama ryba i na pewno musi być ona świeża. Jak dla mnie doskonałe produkty mają w https://mowisalmon.pl/produkty/ i ja własne chętnie je zamawiam.
OdpowiedzUsuń