wtorek, 18 kwietnia 2017

JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I SEREM- KURCZACZKI

Wielkanoc już za nami, ale chciałam się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane, takie trochę inaczej. Zrobiłam je na śniadanie wielkanocne. Nie dość, że bardzo smakowały, to jeszcze fajnie wyglądały i zrobiły wrażenie! Zobaczcie sami :)

  

Składniki:

- 6 jaj ugotowanych na twardo +2żółtka
- 6 plastrów szynki
- starty żółty ser
- szczypiorek
- 3 średnie ogórki korniszony
-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy 
- sól i pieprz
-ziarna pieprzu
- marchew ugotowana

Jajka przekrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy żółtka, odkładamy je na talerzyk.


  Szynkę kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy ser, pokrojone drobno ogórki i posiekany szczypiorek. Dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy do smaku. Mieszamy.


 Takim farszem napełniamy połówki białek- to będą gniazdka. Na farsz kładziemy po 1żółtku, które smarujemy majonezem. To łepki kurczaczków. Dwa żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach i obsypujemy główki kurczaczkow. Z marchewki wycinamy dzióbki i grzebyki i razem z pieprzem (oczy) delikatnie nakładamy na żółtka. 


Możemy udekorować szczypiorkiem.  Tak przygotowane jajka wstawiamy do lodówki.

 Życzę smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Muszę zrobić super pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykorzystam przepis przy jakiejś najbliższej okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie, przygotuje na jakąś imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie i pewnie są przepyszne, zapisuję na przyszły rok :)

    OdpowiedzUsuń