wtorek, 20 grudnia 2016

RYBA PO GRECKU

HEJ!
DZIŚ WITAM SIĘ Z WAMI KULINARNIE!
CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA, ZASTANAWIAMY SIĘ CO PODAĆ NA WIGILIJNY STÓŁ.
U MNIE DANIA SĄ TRADYCYJNE, NO... MOŻE POMIJAJĄC KUTIĘ - NIGDY SIĘ TEGO U NAS NIE JADŁO. 
ZA TO JEST BARSZCZYK Z USZKAMI, PIEROGI Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ, SAŁATKA WARZYWNA, KOTLETY GRZYBOWE I RYBY POD RÓŻNĄ POSTACIĄ.
NIEZMIENNA JEST U NAS RYBA PO GRECKU I DZIŚ CHCĘ PODZIELIĆ SIĘ Z WAMI MOIM PRZEPISEM NA NIĄ.



RYBA PO GRECKU

SKŁ:
- 2kg ryby bez ości (mintaj, mirun)
- 2 jajka
- mąka
SOS: 
- 2 średnie cebule
- ok. 1/2 kg marchwi
- 1seler
- 1 szkl. oleju + olej do smażenia ryby
- 2 łyżeczki musztardy
-sól, pieprz, kucharek, czosnek granulowany, przyprawa do ryb, słodka papryka
- mały koncentrat pomidorowy
-1,5 szkl. wody przegotowanej
- szczypta cukru

WYKONANIE:
Rybę kroimy na kawałki doprawiamy z obu stron solą pieprzem i przyprawą do ryb. Z jajek i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Maczamy w nim rybę i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Układamy na półmisku.
  
Cebule kroimy w kostkę lub piórka i szklimy w garnku. Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka z cebulą+ 1szkl. oleju  i wodę. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 30min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie+ musztardę i koncentrat, doprawić 
  do smaku. Pozostawiamy do wystudzenia. 

PRZEKŁADANIE:

Na dno naczynia wykładamy sos, na niego układamy kawałki ryby, którą zakrywamy sosem. 
Wierzch możemy udekorować wg uznania, np. kwiatkami wyciętymi z ugotowanej marchewki :)



ŻYCZĘ WAM SMACZNEGO!!!
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz