DOMOWE WAFLE Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ

Przepis na te wafle pochodzi z zeszytu mojej babci. Są to smaki mojego dzieciństwa, ponieważ moja babcia i mama często szykowały takie wafle na niedzielę.Kiedy nie było czasu żeby upiec ciasto, a wiadomo, że do niedzielnej popołudniowej kawy dobrze jest mieć coś słodkiego, przygotowywały te wafle. Dla nas to był prawdziwy rarytas.





Uwielbiam te wafle! Są naprawdę proste w wykonaniu i (co najważniejsze) smaczne! :)


Składniki:

- opakowanie wafli
- 1 kostka margaryny lub masła
-  1 mała śmietana 18%
- 3/4szklanki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe bez cukru




Wykonanie:


W garnku roztapiam margarynę, następnie rozpuszczam w niej cukier. Stale mieszając, dodaję śmietanę uważając aby mi się nie zważyła.  



Garnek zdejmuję z ognia i wsypuję galaretki. Dokładnie mieszam. Galaretki muszą się rozpuścić. 


Ostudzoną masą przekładam wafle  (smarujemy stronę z większymi kwadracikami w waflu). Chowam w papier, w który były zapakowane i obciążam deską do krojenia. Tak przygotowane wafle chowam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Gotowe wafle kroję w prostokąty, kwadraty, rąby lub trójkąty. Jak kto woli :)


Do wafli możemy wykorzystać różne smaki galaretek. Możemy nawet zrobić wafle dwukolorowe. Wtedy masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy np. galaretkę truskawkową, a do drugiej - cytrynową. Powstaną nam tym sposobem wafle czerwono-żółte :)

Takie wafle możemy polać roztopioną gorzką czekoladą. Też są smaczne :)



Polecam i życzę

SMACZNEGO!!!!

:) 

Komentarze

Prześlij komentarz