poniedziałek, 3 kwietnia 2017

KAKAOWE KULE



Hej!

 Czy Wasze pociechy też zajadają się biszkoptami i herbatnikami? Mój synek je bardzo lubi, ale tylko jak są świeże, czyli miękkie, prosto z paczki. Wiadomo, że biszkopty bardzo szybko twardnieją i nie są już tak apetyczne na drugi dzień. Dlatego gdy zostaje mi ich dużo, wykorzystuję je do Kakaowych kul. Są one bardzo smaczne. Uwielbiam je szczególnie jako słodki dodatek do kawy.  

  Trochę podobne do Kasztanków z przepisu o TUTAJ, jednak te są o wiele większe, bardziej zbite. Do tamtych wykorzystywałam herbatniki, do tych dałam biszkopty.


SKŁADNIKI:

- 2 paczki biszkoptów
- kostka roztopionego wystudzonego masła
- 1/3 szkl. cukru
- aromat rumowy
- 2-3 łyżki ciemnego kakao

W blenderze zmieliłam biszkopty na piasek i wsypałam do miski. Dodałam pozostałe składniki. Gdy masa wyjdzie za sucha można dodać jeszcze trochę masła lub mleka. Jeśli jest za płynna, wsypmy jeszcze trochę ciastek. Z masy formuję kule wielkości małej śnieżki :) Układam w odstępach na talerzu i chowam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Następnego dnia częstuję z kawą :)

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. No i po co mi to całe przechodzenie na dietę? Skorzystam z tego przepisu na bank za jakiś czas, jak tylko będę sobie mogła trochę pofolgować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi hi. Trochę przysiadów lub spacer i sprawa załatwiona :)A tak na poważnie masło możemy zastąpić olejem kokosowym.Nie będzie żadnego smaku ani zapachu a fajnie zwiąże masę i odejmie słodyczy kalorii:)

      Usuń
  2. I taki początek tygodnia to ja rozumiem ;) Fajowy przepis- zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze fajny i dość łatwy przepis. Muszę spróbować na święta ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Można go modyfikować np.dodając bakalie :)

      Usuń
  4. O, super pomysł na wykorzystanie biszkoptów! Nigdy nie pomyślałam, że można im dać pyszne drugie życie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj można, można, jednak krótkie to ich życie! :-D

      Usuń
  5. Jaki szybki przepis.I z pewnością apetyczny.

    OdpowiedzUsuń