sobota, 4 marca 2017

WIOSENNY OMLET Z WARZYWAMI

Bez dwóch zdań wiosnę czuć w powietrzu i... na naszych talerzach, ponieważ dziś na śniadanko dla mojej rodzinki przygotowałam pyszne omlety pełne warzyw z dodatkiem pokruszonego twarożku.


A oto przepis: 

-  5 jaj
- szczypiorek
- pół czerwonej papryki
- łyżeczka groszku i/lub kukurydzy
- mały pomidor
- mała cebula
2 niewielkie ugotowane różyczki kalafiora
- 2 łyżki twarogu (ja użyłam półtłustego)
- przyprawy: sol, pieprz, słodka papryka w proszku, koperek, granulowany czosnek)
- 1 łyżka masła

Do miski wbiłam jajka i roztrzepałam widelcem, doprawiłam do smaku. Warzywa pokroiłam. Na rozgrzane masło wlałam jajka i smażyłam na niewielkim ogniu pod przykryciem. Gdy białko zaczęło się ścinać na jedną połówkę wyłożyłam warzywa, pokruszyłam twaróg i doprawiłam. Omlet złożyłam na pół i lekko docisnęłam. Jeszcze chwilę potrzymałam pod pokrywą i gotowe! Podawałam od razu gorące. Oczywiście polane keczupem :)

A Wy lubicie omlety? Może macie swoje ulubione?
Ja mam jeszcze kilka propozycji na podanie omletów :)

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam omlety, wytrawne i na słodko. Często robię, więc chętnie wypróbuję i Twój.

    OdpowiedzUsuń
  2. z twarogiem jeszcze nie robilam, wyglada i brzmi super, to bedzie moj przepis na jutrzejsza niedziele

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmmm pycha! Do zrobienia na niedzielny poranek. Myśle, że rodzina będzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, też bardzo lubię omlety. Podobne jadłam nie raz, tylko ja ich nie łamię w pół wg zasady, podaję na płasko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tak się przyjęło i tak nam najlepiej smakuje :)

      Usuń
  5. Pomimo że wolę jajecznicę Twój omlet wygląda super ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Jest też bardzo smaczny i sycący:) Daje energii na cały dzień:)

      Usuń