poniedziałek, 28 listopada 2016

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

WITAJCIE!!!

 Wczoraj rozpoczęliśmy Adwent, czas oczekiwania na Narodziny Jezusa.

Wiecie już o tym, że na ten okres wykonałam Kalendarz Adwentowy, z zadaniami na każdy dzień.
Pierwszym zadaniem było PIECZENIE PIERNICZKÓW. 


Dziś podzielę się z Wami przepisem na PIERNICZKI, które piekę. Przepis pochodzi z tej książki:


Zapraszam serdecznie!!!


PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE


Składniki:

- 3szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. miodu
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika

LUKIER:

- 1 białko jaja
- 1 szkl. cukru pudru
- odrobina soku z cytryny

INNE:

- foremki do wykrawania ciastel
- słodkie perełki i dodatki do dekoracji pierniczków

WYKONANIE:

W garnku rozpuszczamy masło z miodu, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. 
W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, przyprawę do piernika, a także przestudzoną masę.
Teraz ręcznie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na blacie i wycinamy dowolne kształty (najlepiej z motywem świątecznym hi hi :) ).
Jeśli planujemy naszymi pierniczkami ozdobić świąteczne drzewko, w każdym ciasteczku robimy dziurkę na sznureczek.
Ciasteczka ukłądamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.





Czas na lukier :)

Białko jaja miksujemy, stopniowo dodając cukier puder,do uzyskania gęstej masy. Pod koniec dodać sok z cytryny. 

Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki.

Moja rada: 

Dla ładniejszego efektu możemy nasz lukier zabarwić barwnikami spożywczymi. Ciasteczka będą bardzo ładne i kolorowe :)

Ciasteczka po wystudzeniu stają się twarde (jak to ciastem piernikowym bywa). Dlatego ja piekę je kilka tygodni przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. W tym celu umieszczam je w okrągłej puszcze lub pudełku na ciastka, wyścielonej serwetką. Na ciasta układam skórki jabłek, które zmieniam codziennie lub co dwa dni.

Wypróbujcie przepis. Dla nas te pierniczki są przepyszne :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz