wtorek, 14 listopada 2017

CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM

Witajcie!

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto jabłkowe z budyniem. Pulchne, delikatne, a przy tym bardzo, bardzo smaczne!
Dodatek cynamonu nada ciastu apetycznego charakteru!!!


SKŁADNIKI:

Na ciasto kruche:

- 3 szkl mąki tortowej
- 3/4 szkl. cukru kryształu
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy

Krem budyniowy:

 - 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego z dodatkiem cukru (ewentualnie + 2 łyżki cukru gdy budynie nie są słodzone)
- 1 l mleka 2%

Dodatkowo:

- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
 WYKONANIE:

Formę, w której będzie się piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia.

Łączymy ze sobą składniki na ciasto, wyrabiamy i dzielimy na 2 części. 



Jedną wylepiamy dno formy. Nakłuwamy widelcem.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w średnią kostkę. Równomiernie wysypujemy na ciasto, 
obsypujemy cynamonem i cukrem, jeśli nasze jabłka są kwaśne. 


Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na jabłka, rozprowadzić równomiernie. 


Z drugiej części ciasta odrywamy wakałeczki i rozkładamy na budyniu ( możemy je również rozwałkować i ułożyć na kremie). lekko nakłuwamy widelcem. 


Tak przygotowane ciasto pieczemy 45-50 minut w temp. 200'C. Ja piekłam ciasto w babcinym prodiżu więc sprawdzałam ciasto przy pomocy patyczka.


Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, ewentualnie możemy na wierzchu zrobić esy-floresy z roztopionej gorzkiej czekolady!




SMACZNEGO!!! 

:-)



 
   

5 komentarzy:

  1. Badzo lubię taki jabłecznik! Jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto - dawno go nie robiłam, ale mam identyczny przepis ;)
    Dzięki za przypomnienie...zawita do nas na dniach :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, zjadłabym kawałek i to spory!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jakie smakowite! Takie proste, domowe wypieki są najlepsze na długie jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń