piątek, 5 sierpnia 2016

KOTLETY SCHABOWE - PYSZNE i CHRUPĄCE

  Dziś przychodzę do Was z tradycyjnym schabowym :) Tak, wiem to żadna filozofia zrobić schaboszczaka. Uważam jednak, że te są bardzo smaczne, w żaden sposób gumowate kotlety. Zapraszam!




Skł:
 - 5 plastrów schabu
 - 2 jajka
 - 8-10 łyżek bułki tartej 
 -3 łyżki mąki pszennej 
 -  PRZYPRAWY: sól, pieprz, przyprawa do mięs czerwona, granulowany czosnek,słodka papryka, ostra papryka 
- mały kubeczek jogurtu naturalnego lub 2/3 szkl mleka
- 1/2 cebuli 
- smalec do smażenia

Wykonanie:

   Plastry schabu oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy z obu stron na kotlety i obsypujemy przyprawami. Przekładamy do miski lub głębszego talerza, obkładamy plastrami cebuli i zalewamy jogurtem lub mlekiem. Przykrywamy i  wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

   Wyjmujemy kotlety i kolejno umieszczamy w mące, jajku  i bułce tartej Dobrze dociskając aby do mięsa przywarła panierka. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na mocnym ogniu. Pod koniec przykrywamy, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę trzymamy i gotowe!!!! 

   Kotlety podajemy gorące z gotowanymi ziemniakami i z surówką, bądź ulubionymi dodatkami: kaszą gryczaną, ryżem czy nawet z chlebem!
      Smalec możemy zastąpić olejem, jednak uważam, że schabowe smażone na smalcu ma lepszy smak.


Mmmm...Pyszności! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz